Nieuws

 • Bewegen is meer dan sporten

  25 juli 2016

  Het ministerie van VWS maakt een nieuwe beweegnorm. Een half uur sporten en de rest van de dag zitten is niet genoeg. Wie een half uur in de fitness zit, maar de rest van de tijd in de auto en op kantoor, voldoet aan de norm. Maar echt gezond word men daar niet van – daarvan getuigen de cholesterol- en insulinemetingen.


  Lees meer

 • Beweegtips voor de zomervakantie

  5 juli 2016

  De zomervakantie staat weer voor de deur. Maar voordat je van je welverdiende rust en de omgeving kunt genieten moet je er wel eerst naar toe. Dat betekent vaak een lange autorit of vliegreis. En als je dan op je vakantiebestemming bent aangekomen ga je ineens meer wandelen, fietsen of zwemmen. Kortom, aandacht voor je lichamelijke gesteldheid is dus geen overbodige luxe!
  Hoe bereid je je dan het beste voor en wat kun je doen tijdens die lange vlucht of rit.
  Da’s niet zo moeilijk.  Er zijn tal van simpele oefeningen die je kunt doen, zelfs als je zit. 

  Lees meer

 • Nederlandse kinderen moeten meer buitenspelen

  8 juni 2016

  Kinderen worden op woensdag 8 juni in heel Nederland aangemoedigd om buiten te spelen tijdens de Buitenspeeldag 2016.

  Lees meer

 • Trap er niet in!

  30 mei 2016

  Mensen hebben tegenwoordig talloze hulpmiddelen tot hun beschikking. Dat hebben we te danken aan betaalbare techniek. Stofzuigers en wasmachine zijn ingeburgerde apparaten die huishoudelijke taken verlichten. Niets mis mee. Nieuwe technieken gaan verder. Denk aan robot-stofzuigers en fietsen met elektromotor. Ook de smartphone en de afstandsbediening maken opstaan uit de luie stoel overbodig. En recentelijk werd de consument zelfs met reclame over het gemak van een traplift overspoeld.  Lees meer

 • Ouderen vallen minder vaak door nieuwe één-op-één therapie

  18 mei 2016

  Het aantal sterfgevallen onder 65-plussers na een val kan minder worden met de nieuwe aanpak die Maastricht University ontwikkelde. Dat blijkt uit onderzoek van Tanja Dorresteijn, die op 12 mei promoveerde aan de Universiteit Maastricht. Door deze aanpak neemt het aantal valpartijen met dertig procent af.

  Lees meer

 • Revalidatie van een beroerte is afzien met een glimlach

  10 mei 2016

  Aalt van de Glind, is getrouwd, vader en opa. Hij schreef meer dan twintig boeken, schaatste de Elfstedentocht, liep de pelgrimstocht naar Santiago en bedacht de Koninklijke Weg voor rolstoelers. Enkele jaren later, na een beroerte, schreef hij met vallen en opstaan een boekje over zijn revalidatie en de rol van fysiotherapie na deze beroerte: Revalidatie is afzien met een glimlach.

  Lees meer

 • Fysiotherapie bij moeilijk behandelbaar astma vergoeden uit de basisverzekering

  3 mei 2016

  Het KNGF steunt Het Longfonds (voorheen Astma Fonds) in haar streven om fysiotherapie bij moeilijk behandelbaar astma te vergoeden. “Het KNGF is blij met deze oproep”, zegt Guusje ter Horst, voorzitter van het KNGF. “Het resultaat van verschillende behandelprogramma’s toont aan dat fysiotherapie bij zowel moeilijk behandelbare astma als bij COPD werkt. Ook bij andere chronische aandoeningen zoals reuma, artrose en hart- en vaatziekten weten we dat fysiotherapie effectief is, duurdere behandelingen voorkomt en de kwaliteit van leven van patiënten vergroot. Wat ons betreft zou fysiotherapie voor moeilijk behandelbare astma en voor COPD opgenomen moeten worden in de basisverzekering, zonder dat de patiënt de eerste 20 behandelingen zelf moet betalen!

  Lees meer

 • Atlete voldoet aan liefdeslimiet…

  2 mei 2016

  Zij was hard aan het trainen om politieagent te worden in Kenia. Hij was hard aan het studeren om fysiotherapeut te worden in Nederland. Elizeba Cherono (27) kortweg Chero, wilde net als haar oom bij de politie. Maar daar moest ze een zware toelatingstest voor doen. Om haar conditie te verbeteren ging zij in het beroemde Keniaanse atletendorp Iten wonen. Ze trainde daar met wereldrecordhouders als Mary Keitany en Lornah Kiplagat. Ze hoorde dat je wel 5000 dollar kunt verdienen als je een marathon wint. Dat is nog eens wat anders dan het gebruikelijke weeksalaris in Kenia van 30 dollar..., dacht ze. 

  Lees meer

 • Berichtgeving Consumentenbond mist nuance

  29 april 2016

  De Consumentenbond publiceerde onlangs de uitkomsten van een onderzoek met mysterypatiënten onder 50 willekeurig gekozen fysiotherapiepraktijken in de Gezondheidsgids. Doel van dit onderzoek was inzicht te krijgen in gehanteerde tarieven voor niet-gecontracteerde zorg. We vinden in zijn algemeenheid dat fysiotherapeuten zich aan de regels moeten houden. Dat geldt ook voor de regel dat een fysiotherapeut de screening van mensen die via de huisarts binnenkomen niet mag rekenen.  Lees meer

 • Atlete voldoet aan liefdeslimiet…

  28 april 2016

  Zij was hard aan het trainen om politieagent te worden in Kenia. Hij was hard aan het studeren om fysiotherapeut te worden in Nederland. Elizeba Cherono (27) kortweg Chero, wilde net als haar oom bij de politie. Maar daar moest ze een zware toelatingstest voor doen. Om haar conditie te verbeteren ging zij in het beroemde Keniaanse atletendorp Iten wonen. Ze trainde daar met wereldrecordhouders als Mary Keitany en Lornah Kiplagat. Ze hoorde dat je wel 5000 dollar kunt verdienen als je een marathon wint. Dat is nog eens wat anders dan het gebruikelijke weeksalaris in Kenia van 30 dollar..., dacht ze.

  Lees meer

 • Trap er niet in!

  28 april 2016

  Eigenlijk reppen traplift-leveranciers niet of nauwelijks over de redenen die mensen kunnen hebben voor de aanschaf van een traplift. Hun websites zijn nogal technisch van aard. Praktische informatie over prijzen, vormen, installatie en garantie. Bestelformuliertje. Dat is het wel zo’n beetje.  Lees meer

 • Wereld Parkinson Dag

  7 april 2016

  Op 11 april, de geboortedag van de Engelse arts James Parkinson, vindt de jaarlijkse Wereld Parkinson Dag plaats. Op deze dag wordt wereldwijd aandacht gevraagd voor de ziekte van Parkinson.

  Lees meer

 • Tabletnek steeds groter probleem onder kinderen

  14 maart 2016

  Wie te lang voorovergebogen zit tijdens het gebruik van een tablet of smartphone, kan hierdoor vervelende nekklachten ontwikkelen. Steeds meer kinderen hebben last van de zogenoemde tabletnek, waarvoor een deel zelfs door een fysiotherapeut behandeld moet worden. Dit meldt Vakblad Vroeg.

  Lees meer

 • 55-plussers met rugklachten moeten meer bewegen

  8 maart 2016

  55-plussers met rugklachten moeten meer bewegen

  Bijna driekwart van de 55-plussers met rugklachten slikt pijnstillers die nauwelijks helpen om de rugpijn te verminderen, maar wel nare bijwerkingen geven. Dat stelt onderzoeker en huisarts in opleiding Wendy Enthoven van het Erasmus MC in een promotieonderzoek.

  Lees meer

 • Patiëntenfederatie wijst politieke partijen op vijf patiëntenwensen

  23 februari 2016

  Patiëntenfederatie NPCF wil dat de politieke partijen in hun verkiezingsprogramma’s voor 2017 meer rekening houden met de wensen van patiënten. Daarom brengt de Patiëntenfederatie de vijf belangrijkste wensen onder de aandacht van de politiek. Deze vijf wensen zijn:

  Lees meer

 • Ruim 1 miljoen mensen veranderen van zorgverzekering

  23 februari 2016

  Ruim een miljoen mensen zijn per 1 januari 2016 overgestapt naar een andere zorgverzekeraar. Het definitieve overstappercentage bedraagt daarmee 6,3 procent. Dat blijkt uit vrijdag verschenen cijfers van informatiecentrum voor de zorg Vektis.

  Lees meer

 • Patient durft niet te bewegen na niertransplantatie

  10 februari 2016

  Veel patiënten die een niertransplantatie hebben ondergaan, zijn bang om daarna voldoende in beweging te komen. Dat komt vooral doordat ze denken dat ze dat niet (meer) kunnen, blijkt uit Gronings onderzoek. Dat terwijl patiënten ook na niertransplantatie een verhoogd risico op hart- en vaatproblemen hebben, en dit goed te verminderen is door te bewegen. Zorgverleners zouden zich meer moeten richten op het vergroten van het vertrouwen van patiënten in hun gezondheid na niertransplantatie en het wegnemen van de belemmeringen om te bewegen, stellen de onderzoekers.

  Lees meer

 • Overstappers zorgverzekering hebben lang gewacht

  9 februari 2016

  Uit een poll van de Consumentenbond blijkt dat 66 procent van de overstappende consumenten in januari een nieuwe zorgverzekeraar koos. Een belangrijke reden hiervoor was dat er tot het einde van 2015 veel onzekerheid bestond omtrent de contracten met de zorgaanbieders. Dat meldt Assurantie Magazine.

  Lees meer

 • Wintersportblessures voorkomen, 5 tips van de fysiotherapeut

  4 februari 2016

  Wintersport is heerlijk, maar wel intensief voor je lichaam. Vooral skiën vergt veel van je knieën, ook voor de geoefende wintersporter. Heb je al knieklachten? Bereid je dan extra goed voor. Vraag je fysiotherapeut om advies en ondersteuning. Hierbij vijf tips om wintersportblessures te voorkomen.

  Lees meer

 • Risicofactoren op hardloopblessures

  21 januari 2016

  Hardlopen is een populaire sport en heeft een positief effect op gezondheid en welzijn. Het nadeel van hardlopen is de kans op het krijgen van een blessure en de kosten die daar een gevolg van zijn.

  Lees meer

 • 'Registratielast zet patiëntenzorg onder druk'

  13 januari 2016

  Ziekenhuizen zijn veel te veel tijd en geld kwijt aan kwaliteitsmetingen. Dit gaat ten koste van de zorg voor de patiënten. Dit zegt de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen naar aanleiding van een rapport van KPMG Plexus in opdracht van de NVZ.

  Lees meer

 • In de media: 'Staand werk niet goed genoeg'

  5 januari 2016

  Het Haarlems Dagblad interviewde fysiotherapeut en ergonoom Frans Vulker over de nadelen van zittend werk.

  Lees meer

 • Overstappers wachten tot laatste week

  31 december 2015

  Mensen wachten dit jaar massaal tot de laatste week met overstappen van zorgverzekering, blijkt uit de laatste peilingen. Ook uit voorgaande jaren weten we dat het aantal overstappers in de laatste dagen van het jaar sterk toeneemt. De verwachting is dat zelfs nog ruim twee tot drie keer zoveel mensen overstappen.

  Lees meer

 • Zorgverzekering wisselen?

  29 december 2015

  U heeft nog tot en met 31 december om uw zorgverzekering op te zeggen. Wilt u weten met welke polis u in 2016 het beste verzekerd bent voor fysiotherapie? Klik hier voor de polissen die de fysiotherapeut aanbeveelt

  Lees meer

 • 'Zere benen worden te snel gedotterd'

  22 december 2015

  Mensen met 'etalagebenen' krijgen te snel een dotterbehandeling in het ziekenhuis. De ingreep kost volgens een nieuwe studie onnodig geld en biedt weinig verlichting.

  Lees meer

 • Nieuwe knie of heup? Direct door naar de fysiotherapeut

  22 december 2015

  Het komt nog steeds voor dat patiënten na ontslag na een totale knie- of heupvervanging zonder een verwijzing voor fysiotherapie of overdracht het ziekenhuis verlaten. Dit kan ernstige gevolgen hebben voor het herstel.

  Lees meer

 • Minister Schippers op desk bike aan het werk

  18 december 2015

  In het Algemeen dagblad een gesprekje met minister Schippers over haar desk bike.

  Lees meer

 • Minder voordeel bij verhogen eigen risico

  16 december 2015

  Iedereen kan zijn of haar eigen risico verhogen voor een lagere zorgpremie. Toch levert dit in 2016 bij veel zorgverzekeraars minder voordeel op dan voorheen.

  Lees meer

 • Artrose? Eerst zelf oefenen, dan pas knie-operatie. Zinnige én zuinige zorg

  10 december 2015

  Jaarlijks ondergaan in Nederland ruim 20.000 mensen een knie-operatie. De ingreep kost al snel meer dan 10.000 euro. Velen denken dat slechts een operatie de pijn kan verhelpen. Maar patiënten kunnen veel zelf doen om de pijn te verminderen: oefenen, afvallen en pijnmedicatie. Dit was afgelopen week te lezen in Trouw.

  Lees meer

 • Hartpatiënt heeft meer bewegingsopties dan gedacht

  9 december 2015

  Ook intensief bewegen lijkt gezond te zijn met hartfalen 

  Fysieke fitheid verbetert de overlevingskansen van mensen met hartfalen. Milde conditietraining wordt dan ook aanbevolen aan hartpatiënten. Maar ook meer intensieve vormen van fysieke inspanning lijken veilig en gezond te zijn.

  Lees meer

 • Consument laat vrijwillig eigen risico links liggen

  9 december 2015

  Het verhogen van het vrijwillig eigen risico binnen zorgverzekeringen verliest populariteit. In 2015 koos 12 procent van alle zorgverzekerden in Nederland voor een vrijwillig eigen risico. Momenteel kiest 4,7 procent van de verzekerden van het consumentencollectief UnitedConsumers voor het verhogen van het vrijwillig eigen risico voor 2016. 

  Lees meer

 • Veel misverstanden over zorgverzekeringen

  8 december 2015

  Bij ouderen bestaan veel misverstanden over zorgverzekeringen. Liefst 70 procent denkt volgend jaar bij dezelfde artsen en zorgaanbieders terecht te kunnen als men bij de huidige verzekeraar blijft. Nog eens 40 procent van de senioren meent in dat geval dezelfde medicijnen en zorgkosten vergoed te krijgen, zo blijkt uit een onderzoek van seniorenbond ANBO.

  Lees meer

 • Steeds meer zorgmedewerkers naar de fysiotherapeut

  4 december 2015

  Bijna één op de drie zorgmedewerkers deed in 2014 een beroep op fysiotherapie. Dit meldt Stichting IZZ na een jaarlijkse inventarisatie. Hiermee groeit het aantal zorgmedewerkers dat een fysiotherapeut bezoekt. 

  Lees meer

 • Sluit geen budgetpolis af

  3 december 2015

  Patiëntenfederatie (NPCF) adviseert mensen op hun website om geen budgetpolis af te sluiten. Patiënten met een budgetpolis hebben namelijk minder keuzevrijheid. 

  Lees meer

 • Goed verzekerd zijn?

  3 december 2015

  Het is al weer tijd om uw zorgverzekering voor komend jaar te kiezen. Wilt u goed verzekerd zijn? Dan neemt u natuurlijk een aanvullende verzekering met voldoende dekking voor fysiotherapie. 

  Lees meer

 • 7 vragen over een nieuwe zorgverzekering

  1 december 2015

  Het kiezen van een nieuwe zorgverzekeraar is geen sinecure. Want wat als je chronisch ziek bent? Of wat als je een keer je premie niet betaald hebt? Mag een verzekeraar je dan weigeren? 

  Lees meer

 • Advies Reumafonds over kiezen zorgverzekering reumapatiënten

  27 november 2015

  Het Reumafonds heeft voor mensen met reuma een speciaal stappenplan en de Reumazorgverzekeringwijzer ontwikkeld. Omdat nog niet alle polisvoorwaarden van de zorgverzekeraars bekend zijn, adviseert het Reumafonds mensen met reuma om nog geen verzekeringspolis af te sluiten, maar zich wel alvast te gaan oriënteren. 

  Lees meer

 • Aanbevolen polissen fysiotherapeuten

  26 november 2015

  Er zijn meer dan 100 aanvullende verzekeringen waaruit u kunt kiezen. En deze verzekeringen verschillen enorm als het gaat om het aantal behandelingen bij de fysiotherapeut die u vergoed krijgt. 

  Lees meer

 • Twee derde huisartsen laat diagnose schouderklachten liever over aan fysiotherapeut

  20 november 2015

  Het toepassen van echografie (ultrasound) voor het op maat behandelen van patiënten met acute schouderpijn door de huisarts lijkt geen meerwaarde te hebben in vergelijking met reguliere algemene huisartsenzorg volgens de NHG-standaard Schouderklachten.  

  Lees meer

 • Beste Zorgidee is polsbandje voor dementen

  12 november 2015

  Het 'Thuiskomertje' is woensdag verkozen tot het Beste Zorgidee van 2015. Het gaat om een polsbandje dat een bekend muziekje afspeelt wanneer dementiepatiënten hun eigen voordeur naderen.

  Lees meer

 • Oprichter Buurtzorg Nederland begint eigen zorgverzekering

  12 november 2015

  Jos de Blok, oprichter van Buurtzorg Nederland, begint een eigen zorgverzekering. Het snelst groeiende zorgbedrijf in Nederland wil de concurrentie aangaan met grote zorgverzekeraars, zo meldt dagblad Tubantia. 

  Lees meer

 • Wordt Therapy@Home winnaar van het Beste Zorgidee 2015?

  11 november 2015

  Nederland heeft gestemd op de finalisten van Het Beste Zorgidee. De publieke stemronde van de jaarlijkse zorginnovatiewedstrijd is inmiddels gesloten. Morgen wordt bekendgemaakt welk van de vijf ideeën de meeste stemmen heeft gekregen en daarmee Het Beste Zorgidee 2015 is.

  Lees meer

 • Kwartier bewegen per dag verlaagt overlijdenskans

  10 november 2015

  Vijftien minuten lichte inspanning per dag verlaagt al de kans op vroegtijdig overlijden. Meer beweging zorgt voor een verdere bevordering van de gezondheid.

  Lees meer

 • Grote groep chronische patiënten onthouden van betaalbare zorg

  6 november 2015

  In juni heeft de minister aan de Tweede Kamer toegezegd te gaan onderzoeken of fysiotherapie bij artrose, reuma en claudicatio (etalagebenen) weer terug in het basispakket gebracht kunnen worden. Zorginstituut Nederland moet hierover een advies geven, maar geeft aan geen tijd en capaciteit te hebben om de benodigde trajecten te doorlopen. 

  Lees meer

 • Jelle Heisen wint Fysio in Beeld!

  6 november 2015

  Jelle Heisen MSc van fysiotherapie Movamento is uitgeroepen tot winnaar van de Fysio in Beeld. Jelle nam het op tegen Martine Rooth van Ehealth88 en Carla Mastenbroek van FysioTotaal. KNGF-voorzitter Guusje ter Horst maakte dit zojuist bekend tijdens de Dag van de Fysiotherapeut in De Fabrique.

  Lees meer

 • Dag van de Fysiotherapeut

  6 november 2015

  Vandaag is het de Dag van de Fysiotherapeut.  Een gloednieuwe dag omdat de fysiotherapeut een eigen dag meer dan verdient. In De Fabrique in Utrecht volgen ruim 1.500 fysiotherapeuten een sterk vakinhoudelijk programma.

  Lees meer

 • 55% van de consumenten kiezen voor aanvullende verzekering vanwege fysiotherapie

  3 november 2015

  Veel mensen kiezen naast hun basisverzekering ook een aanvullende polis. 55% van die mensen doen dat om de kosten voor fysiotherapie te dekken(Bron: TNS NIPO in opdracht KNGF). Fysiotherapie valt voor ongeveer 70 % van de zorg onder de Aanvullende verzekering. Toch blijkt dat niet alle polissen een voldoende dekking voor fysiotherapie bieden.  

  Lees meer

 • De Tweede Kamer moet nodig 'halt' toeroepen aan verhoging eigen risico

  27 oktober 2015

  Het eigen risico loopt alleen maar op sinds het in 2008 is ingevoerd. In het jaar 2012 was er ook een forse verhoging zichtbaar. Het wordt voor de Nederlandse bevolking steeds lastiger om dit zelf te financieren. Mensen gaan minder snel naar een arts of nemen de medicatie niet die ze nodig hebben voor verbetering van de lichamelijke gesteldheid.

  Lees meer

 • Sociale media hebben grote impact op zorgverzekeraars

  23 oktober 2015

  Zorgverzekeraars bereiken de meeste mensen via social media. Alle merken samen hebben ongeveer 600.000 volgers. Het bereik op Facebook is het grootst. Daar zit meer dan de helft van de volgers.

  Lees meer

 • Nederlandse patiënten willen zorg online regelen

  22 oktober 2015

  Patiënten willen handige online toepassingen om hun zorg te regelen. Zo vindt een derde van de zorggebruikers het handig om online zijn eigen medische gegevens in te zien. Dat blijkt uit de vandaag verschenen eHealth-monitor 2015.

  Lees meer

 • Een verkeerde zorgpolis kan u duur komen te staan

  20 oktober 2015

  Als u zorgpolissen vergelijkt, dan komt u voor lastige vragen te staan. Moet ik me aanvullend verzekeren? Hoeveel eigen risico kan ik me veroorloven? Is een budgetpolis verstandig? Of gaat een goedkope polis uiteindelijk veel geld kosten omdat mijn zorgverlener geen contract heeft met mijn zorgverzekeraar?

  Lees meer

 • Beweging goed voor vermoeide reumapatiënt

  16 oktober 2015

  Vermoeidheid is een vaak voorkomende klacht bij patiënten met reumatoïde artritis (RA). Deze klachten kunnen door meer dagelijkse beweging en een sportprogramma verbeteren. Dat concludeert Sanne Rongen-van Dartel van het Radboudumc uit haar onderzoek waarmee ze vrijdag hoopt te promoveren.

  Lees meer

 • Borstkankermaand; Open praktijkdagen oedeem- en oncologiefysiotherapie door heel Nederland

  9 oktober 2015

  Oktober is de maand van de borstkanker. Jaarlijks krijgen meer dan 100.000 mensen de diagnose kanker. In ongeveer 14.000 gevallen gaat het om borstkanker.

  Lees meer

 • Een op twintig mensen heeft verkeerde zorgverzekering afgesloten

  7 oktober 2015

  Een op de twintig mensen denkt voor dit jaar een verkeerde zorgverzekeringspolis te hebben afgesloten. Dat meldt Patiëntenfederatie NPCF dinsdag op basis van eigen onderzoek onder tienduizend mensen.

  Lees meer

 • Verzekeraars houden vast aan collectieve polissen

  7 oktober 2015

  Zorgverzekeraars Achmea, VGZ en CZ houden vast aan het model van collectieve verzekeringen. De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) uitte vorige maand twijfels over dit soort polissen omdat het prijsverschil met normale polissen dit jaar met twintig procent afnam.

  Lees meer

 • '1,4 Miljoen overstappers zorgverzekering verwacht in 2016'

  30 september 2015

  1,4 miljoen Nederlanders (8,4 procent) zijn van plan om in 2016 over te stappen van zorgverzekering. Dat zijn er 200.000 meer dan vorig jaar.

  Lees meer

 • Patiënten niet of later naar arts door hoger eigen risico

  24 september 2015

  Bijna 1 op de 5 Nederlanders heeft sinds 1 januari 2015 weleens zorg uitgesteld of gemeden. Bijna de helft hiervan noemt het eigen risico. Dit blijkt uit onderzoek van TNS NIPO in opdracht van zorgverzekeraar VGZ.

  Lees meer

 • Fysiotherapeuten benadeeld

  18 september 2015

  Wist u dat zorgverzekeraar Zilveren Kruis Achmea het aankomend jaar fysiotherapeuten een flink lager tarief gaat betalen voor uw eerste afspraak bij de fysiotherapeut?

  Lees meer

 • Blessures kosten half miljard

  18 september 2015

  Vandaag in de Telegraaf: artikel over toename sportblessures. De reden? Steeds meer mensen gaan sporten.

  Lees meer

 • Doe ook mee met de enquête van ZorgverzekeringWijzer

  16 september 2015

  Wat zijn uw ervaringen met uw zorgverzekering? Welk rapportcijfer geeft u bijvoorbeeld de klantenservice? En wat vindt u van de premie? Of van de vergoedingen?

  Lees meer

 • Ouderen zien af van zorg

  19 augustus 2015

  Door hun grote koopkrachtdaling vermijden de drie miljoen gepensioneerden in toenemende mate de zorg die zij nodig hebben om langer zelfstandig te wonen, zoals het kabinet wil.

  Lees meer

 • Klant met lagere zorgpremie tevredener over verzekeraar

  13 augustus 2015

  Klanten met een lagere premie beoordelen hun zorgverzekeraar beter dan de duurdere. De service van een dure verzekeraar zou bovendien niet beter zijn dan die van een goedkopere verzekeraar.

  Lees meer

 • Fysiotherapeut krijgt een 8,9 als rapportcijfer

  11 augustus 2015

  Patiënten hebben over het algemeen een heel positief beeld van hun behandelend fysiotherapeut. Zo krijgt deze zorgverlener gemiddeld een 8,9 als rapportcijfer.

  Lees meer

 • Patiënt met etalagebenen belandt te snel op operatietafel

  4 augustus 2015

  Nederlandse vaatchirurgen kiezen bij patiënten met etalagebenen nog te vaak voor een operatie in plaats van looptherapie. Dat blijkt uit wetenschappelijk onderzoek waarmee Gert-Jan Lauret van het Catharina Ziekenhuis woensdag 8 juli promoveerde.

  Lees meer

 • 'Bewoners van verpleeghuizen bewegen minder dan gedacht'

  28 juli 2015

  Oudere bewoners van verpleeghuizen bewegen erg weinig. Overdag zouden zij vooral slapen, in hun stoel zitten of televisie kijken.

  Lees meer

 • Acht jaar Vierdaagse onderzoek

  24 juli 2015

  Het Vierdaagseonderzoek beleeft dit jaar zijn achtste editie. Het onderzoek is in 2007 gestart door de afdeling Fysiologie van het Radboudumc samen met de Stichting de Vierdaagse na de desastreus verlopen Vierdaagse in 2006 waarbij veel mensen onwel werden door de extreme hitte, en er zelfs twee dodelijke slachtoffers waren te betreuren.

  Lees meer

 • Eenzesde jonge volwassenen met chronische rugklachten heeft vorm van reuma

  24 juli 2015

  Reumatische rugklachten kunnen met een simpele vragenlijst achterhaald worden.

  Lees meer

 • Dementie voorkomen: 'bewegen, hersens uitdagen en niet roken'

  21 juli 2015

  Hoe kun je het risico op dementie verminderen? Wat in ieder geval helpt volgens onderzoek van het Erasmus MC: niet roken en op je cholesterol letten. Maar er zijn meer risicofactoren, zegt onderzoeker Arfan Ikram. De laatste decennia heeft het onderzoeksteam een verschuiving gezien. 

  Lees meer

 • NZa: Fysio, logopedist en verloskundige nooit te ver weg

  15 juli 2015

  Alle inwoners van Nederland kunnen binnen een redelijke termijn en redelijke reistijd een fysiotherapeut, logopedist of verloskundige vinden die een contract heeft met hun eigen zorgverzekeraar.

  Lees meer

 • Patiënt mijdt zorg om kosten van eigen risico

  10 juli 2015

  14 procent van de patiënten zegt af te hebben gezien van een vervolgbehandeling, omdat die onder hun eigen risico valt. En hoewel bijna iedereen inmiddels inzicht in zijn kosten heeft, snapt bijna de helft niets van de rekeningen.

  Lees meer

 • 'Voldoende vet op botten zorgverzekeraars'

  2 juli 2015

  Zorgverzekeraars zijn over het algemeen goed ingedekt tegen mogelijke risico's als onvoorziene tegenslagen en schommelingen op de beurzen. Dat stelde De Nederlandsche Bank (DNB) donderdag naar aanleiding van de nieuwe toetsingsregels voor verzekeraars die aanstaande zijn. 

  Lees meer

 • Schippers wil einde aan polisjungle

  30 juni 2015

  Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) wil dat het aantal verschillende zorgpolissen omlaag gaat. Volgens haar ministerie zien de mensen namelijk door de bomen het bos niet meer. 

  Lees meer

 • Veel zitten en liggen verkort leven ouderen

  30 juni 2015

  Ouderen in Nederland zitten of liggen overdag gemiddeld 10,3 uur. Degenen die het meest zitten en liggen, hebben grote kans om een paar jaar eerder te overlijden dan ouderen die meer bewegen. 

  Lees meer

 • Toezegging minister overleg over basispakket 2017

  19 juni 2015

  Alle overleggen en de lobby die het KNGF in Den Haag heeft gevoerd, hebben geleid tot concrete positieve stappen. Zo heeft minister Schippers toegezegd dat zij samen met het KNGF, de zorgverzekeraars en het Zorginstituut Nederland gaat overleggen over de vergoeding van de eerste 20 behandelingen fysiotherapie bij aandoeningen van de chronische lijst waarin zij al deze partijen vraagt om goede suggesties te doen voor het basispakket 2017. 

  Lees meer

 • Zorgverzekeraars willen fysiotherapie voor chronisch zieken terug in pakket

  17 juni 2015

  Zorgverzekeraars vinden dat fysiotherapie weer in de basisverzekering moet komen voor mensen met een chronische aandoening. Mensen die een diagnose krijgen voor een aandoening die is opgenomen in de zogenaamde ‘chronische lijst’ zouden hun fysiotherapie vanaf dat moment gewoon vergoed moeten krijgen. 

  Lees meer

 • Mes in zorgsector: UWV verwacht verlies 27.000 banen

  16 juni 2015

  De komende twee jaar zal de werkgelegenheid in de zorg naar verwachting met nog eens 27.000 banen afnemen. Dat voorspelt uitkeringsinstantie UWV in een dinsdag verschenen sectorrapport.

  Lees meer

 • Betalingsachterstand zet zorgaanbieders klem

  16 juni 2015

  Zorgaanbieders zien zich geconfronteerd met grote betalingsachterstanden doordat gemeenten treuzelen met de betaling van gecontracteerde zorg en ondersteuning. Bestuursvoorzitter Marc Veldhoven van ZuidZorg -actief in 21 Brabantse gemeenten- schat dat driekwart van de betalingen niet binnen de afgesproken termijn van 4 tot 6 weken wordt betaald.

  Lees meer

 • Etalagebenen? Fysiotherapie is beter dan operatie

  9 juni 2015

  Patiënten met zogeheten etalagebenen moeten standaard drie maanden gespecialiseerde fysiotherapie krijgen. Dat is de beste zorg en het levert bovendien op jaarbasis aanzienlijke besparingen op. Dat blijkt uit het promotieonderzoek van Hugo Fokkenrood aan de Maastricht University.

  Etalagebenen ontstaan na verkalking van de slagaders in de benen. Hierdoor krijgen mensen te weinig zuurstofrijk bloed in de beenspieren, wat leidt tot pijn bij het lopen. Alleen met rust verdwijnt de pijn. Patiënten doen vaak of ze etalages kijken om de pijn te verhullen. Vandaar de term etalagebenen (wetenschappelijke naam: claudicatio intermittens).

  Lees meer

 • Deskundigen verwachten forse kostenstijging in de zorg

  5 juni 2015

  De kosten in de zorg zijn weliswaar gematigd aan het stijgen momenteel, maar in de nabije toekomst rijzen de kosten waarschijnlijk weer de pan uit.

  Lees meer

 • Mensen met een kantoorbaan: kom van uw stoel

  4 juni 2015

  Mensen met een kantoorbaan zouden tijdens hun werk minstens twee uur per dag van hun stoel moeten komen. Dit verkleint het risico op verschillende ziektes, concluderen onderzoekers dinsdag in het British Journal of Sports Medicine.

  Lees meer

 • Taal maakt gezonder

  3 juni 2015

  Taalscholing maakt niet alleen taalvaardiger, sociaal actiever, gelukkiger en meer zelfredzaam maar ook gezonder, zo blijkt uit onderzoek van de Universiteit Maastricht.

  Lees meer

 • Patiënt kiest voor de hand liggende zorgaanbieder

  28 mei 2015

  Het merendeel van de patiënten in Nederland gaat naar de voor de hand liggende zorgaanbieder. Het idee van de patiënt als kiezende consument sluit niet helemaal aan bij de werkelijkheid van de zorg. Dit blijkt uit onderzoek bij het Nivel waarop Aafke Victoor 29 mei promoveert aan Tilburg University. 

  Lees meer

 • Schipper trekt bijna 7 ton uit tegen sportblessures

  27 mei 2015

  Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) trekt de beurs om een einde te maken aan het stijgende aantal sportblessures. Het aantal sportkwetsuren stijgt harder dan de sportdeelname, meldde de minister dinsdag aan de Tweede Kamer. 

  Lees meer

 • Bezieling in de zorg onder druk

  22 mei 2015

  Eén op de vijf zorgprofessionals gaat elke dag vol bezieling aan de slag. Hetzelfde aantal overweegt echter wel een carrièreswitch.

  Lees meer

 • Uitgaven aan de zorg vorig jaar iets gestegen

  21 mei 2015

  De uitgaven aan de gezondheids- en welzijnszorg zijn vorig jaar iets gestegen. Er werd in totaal 95 miljard euro uitgegeven. Dat is een stijging van 1,8 procent in vergelijking met 2013. 

  Lees meer

 • KNMP: 'Vaker wisselen van verzekeraar moet kunnen'

  21 mei 2015

  Wanneer zorgverzekeraars tussentijds hun voorwaarden wijzigen, moeten verzekerden de mogelijkheid krijgen vaker dan één keer per jaar te wisselen van zorgverzekeraar. Dat zei voorzitter Gerben Klein Nulent van de apothekersorganisatie KNMP in de uitzending van Tros Radar van 18 mei.

  Lees meer

 • ‘Ik was zeven maanden zwanger en kreeg een hersenbloeding’

  12 mei 2015

  Vandaag op de ‘Europese dag van de beroerte’, vertelt een patiënt  van de fysiotherapeut haar verhaal. Simonne van Gennip, journaliste,  schrijft in haar boek ‘Een foutje in mijn hoofd’ over haar hersenbloeding op het moment dat ze zeven maanden zwanger was. In haar boek vertelt ze onder meer over haar ervaringen met zorgverleners, zo ook met de fysiotherapeut. In een zeer inspirerend gesprek stelden we haar een aantal vragen.

  Lees meer

 • Extra kosten voor mensen met budgetpolis

  8 mei 2015

  Duizenden mensen met een goedkope zorgpolis hebben vorig jaar honderden euro's moeten betalen voor behandelingen die buiten hun pakket vallen. Vorig jaar hebben zeker 13.766 mensen met een zogenoemde budgetpolis gemiddeld 450 euro extra moeten betalen. Dat blijkt uit berekeningen van het AD en de nieuwste cijfers van de zorgverzekeraars.

  Lees meer

 • Extra aandacht voor ouderen met gebroken heup

  6 mei 2015

  Per jaar opereren de chirurgen en orthopedisch chirurgen van het Martini Ziekenhuis 400 mensen die door een ongeval hun heup hebben gebroken. Zij werken daarbij nauw samen met de geriater, anesthesioloog, fysiotherapeut, verpleegkundigen op de Spoedeisende Hulp en verpleegafdelingen.

  Lees meer

 • UMC Utrecht herstelt kraakbeenweefsel met hulp van 3D-printtechniek

  29 april 2015

  Het UMC in Utrecht heeft materiaal ontwikkeld om kraakbeenweefsel met behulp van 3D-printtechniek in gewrichten te herstellen.

  Lees meer

 • 'Europeanen worden steeds dikker, Nederlanders niet'

  6 mei 2015

  Europeanen worden steeds dikker, maar de Nederlanders zijn de uitzondering op de regel.

  Lees meer

 • 'Bewegen onder begeleiding van fysiotherapeut helpt tegen bijwerkingen chemo'

  29 april 2015

  Vrouwen met borstkanker die een bewegingsprogramma volgen tijdens chemotherapie hebben minder last van bijwerkingen als vermoeidheid, conditieverlies, misselijkheid en pijn. Bovendien hoeft de dosering van de chemotherapie minder vaak aangepast te worden. 

  Lees meer

 • Fysiotherapie voor gezonde en vitale medewerkers

  28 april 2015

  Vandaag, dinsdag 28 april is het werelddag veiligheid en gezondheid op het werk. Bedrijfs- en arbeidsfysiotherapeuten weten als geen ander hoe belangrijk het is voor organisaties om gezonde en vitale medewerkers te hebben.

  Lees meer

 • Reclame levert verzekeraars geen nieuwe klanten op

  28 april 2015

  Stijgende reclamebudgetten lijken weinig effect te hebben op het keuzegedrag van consumenten op de zorgverzekeringsmarkt. Zorgverzekeraars die in 2014 relatief het meeste uitgaven aan reclame zagen klanten vertrekken, terwijl verzekeraars DSW en ONVZ, die weinig aan reclame doen, verhoudingsgewijs juist de meeste nieuwe klanten aan zich wisten te binden.

  Lees meer

 • Kinderen in beweging krijgen en houden

  24 april 2015

  Vandaag vrijdag 24 april zijn de Koningsspelen voor alle kinderen in het basisonderwijs. Het doel van deze sportieve dag is om kinderen te laten zien hoe belangrijk én leuk het is om te bewegen.

  Lees meer

 • Kleine zorgverzekeraars winnen marktaandeel

  23 april 2015

  Het huidige Nederlandse zorgstelsel kent negen concerns die in totaal bijna 50 zorgverzekeraars (labels) beheren. De ‘relatief’ kleine concerns winnen de afgelopen jaren aan marktaandeel. De markt wordt nog steeds gedomineerd door de vier zorgverzekeraars Achmea, VGZ, CZ en Menzis die gezamenlijk 89 procent van de zorgverzekeringenmarkt in handen hebben. Dat percentage lag bij de invoering van de huidige Zorgverzekeringswet in 2006 op 91 procent. Dat blijkt uit cijfers van de Vektis Zorgthermometer 2015.

  Lees meer

 • Eén op de tien kiest hoger eigen risico

  21 april 2015

  Ruim één op de tien zorgverzekerden heeft gekozen voor een vrijwillig eigen risico, bovenop het verplichte jaarbedrag van 375 euro. 69 Procent van hen kiest voor het maximale eigen risico. Dat aantal neemt al jaren toe en gaat gelijk op met de verhoging van het verplichte eigen risico.

  Lees meer

 • Hogeschool Utrecht in de race voor de Paludanus prijs

  15 april 2015

  Welk project levert een tastbare bijdrage aan de kwaliteitsverbetering in de zorg en sleept 10.000 euro in de wacht? Dat wordt bekendgemaakt tijdens uitreiking van de Paludanus Prijs 2014 van Univé Zorg op 20 april. De drie genomineerden krijgen de kans om de jury – onder leiding van Pia Dijkstra – te overtuigen van hun innovatieve idee voor de zorg. 

  Lees meer

 • Blessurevrij hardlopen? Goede looptechniek en rompstabiliteit als basis

  9 april 2015

  Aankomend weekend is de Marathon van Rotterdam. Maar liefst 12.500 lopers lopen zondag mee: 79% mannen en 21% vrouwen; van ervaren wedstrijdlopers tot aan first time-marathonloper; de gemiddelde leeftijd is 40 jaar, de oudste deelnemer is uit 1934 en de jongste van 1994.

  Lees meer

 • Bijna één op tien naar een andere zorgverzekeraar

  8 april 2015

  In 2015 stapte 9 procent van de verzekerden over naar een andere zorgverzekeraar. Dat blijkt uit onderzoek van het NIVEL, Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg. Dit is vergelijkbaar met het percentage van vorig jaar, toen 8 procent overstapte.

  Lees meer

 • Avondmensen krijgen vaker gezondheidsproblemen

  3 april 2015

  Ook al slapen ze net zo lang, avondmensen krijgen vaker diabetes en andere gezondheidsproblemen dan vroege vogels. Dat blijkt uit een onderzoek van Korea University College of Medicine onder ruim 1600 mensen.

  Lees meer

 • Paracetamol helpt onvoldoende bij lage rugpijn en artrose, bewegen wel

  1 april 2015

  Paracetamol helpt onvoldoende bij lage rugpijn en artrose van de heup of knie, zo waarschuwt een groep Australische wetenschappers. Bij deze twee aandoeningen is paracetamol tot nu toe wereldwijd eerste keus.

  Lees meer

 • 21 duizend meldingen verspilling in de zorg

  1 april 2015

  Medicijnen die ongebruikt de prullenbak ingaan en rollators waar niks mis mee is maar die toch omgeruild moeten worden bij bijvoorbeeld een verhuizing. Daarover wordt het meest geklaagd bij het Meldpunt Verspilling in de Zorg, waar inmiddels meer dan 21.000 meldingen binnenkwamen.

  Lees meer

 • De dynamiek in de zorgverzekeringsmarkt 2015

  26 maart 2015

  Verzekerden hadden tot 1 februari 2015 weer de mogelijkheid over te stappen naar een andere zorgverzekeraar. Ruim 1,2 miljoen Nederlanders, ofwel 7,5% van de verzekerden koos voor een andere zorgverzekeraar.

  Lees meer

 • Eis FNV: ‘VWS moet spotjes snel van de site halen'

  25 maart 2015

  Het ministerie van VWS stond vandaag voor de Reclame Code Commissie. In hoger beroep wil VWS de eerdere uitspraak van de commissie weerleggen dat de campagne ‘De zorg verandert mee’ misleidend is. Bestuurder Gijs van Dijk van vakbond FNV wil dat de campagne helemaal uit de lucht wordt gehaald.

  Lees meer

 • Wetenschapsdag: bewijs van waarde fysiotherapie

  19 maart 2015

  Tijdens de jaarlijkse Wetenschapsdag Fysiotherapie heeft het Wetenschappelijk College Fysiotherapie (WCF) van het KNGF de proefschriftprijs uitgereikt aan de proefschriften van dr. Renske van Wijk en van dr. Jesper Knoop. 

  Lees meer

 • Blijven bewegen is sleutel tot autonomie patiënt

  18 maart 2015

  Therapie op maat bij beweegproblemen verhoogt de autonomie van patiënten en kan zorgen voor blijvend zelfstandig functioneren. Dat betoogt de nieuwe hoogleraar revalidatiegeneeskunde Vincent de Groot van VUmc, die op 19 maart zijn oratie uitspreekt. 

  Lees meer

 • Aantal hardloopblessures blijft stijgen

  13 maart 2015

  Het aantal hardloopblessures blijft stijgen. Vorig jaar waren het er 710.000, vergeleken met 640.000 in 2013 en 610.000 in 2012. 

  Vooral bij beginnende hardlopers neemt het aantal blessures toe. Dit blijkt uit een onderzoek dat het onafhankelijke bureau VeiligheidNL donderdag heeft gepubliceerd.

  Lees meer

 • 'Kwart Nederlanders registreert beweging'

  5 maart 2015

  De helft van de Nederlanders is de afgelopen drie jaar bewuster gaan leven. Deze bewustwording zorgt er mede voor dat een kwart van de Nederlanders dagelijkse beweging registreert.

  Lees meer

 • 'Zorgverzekeraars gaan chronische zieken mijden door strenge regels'

  3 maart 2015

  Strengere Europese regels leiden ertoe dat verzekeraars een grotere buffer moeten aanhouden ten opzichte van hun risico’s. Voor zorgverzekeraars betekent dat: hoe meer chronisch zieken, hoe groter de buffer moet zijn.

  Lees meer

 • Schippers maakt transparantieslag in de zorg

  3 maart 2015

  Minister Edith Schippers stelt 5 miljoen euro per jaar beschikbaar voor een programma om de transparantie van de zorg te verbeteren.

  Lees meer

 • Schippers wil regels voor vergelijkingssites

  27 februari 2015

  Minister Edith Schippers van Volksgezondheid wil dat de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) nadere regels opstelt voor de controle door zorgverzekeraars van de informatie op vergelijkingssites. Zij noemt het 'onwenselijk' dat de informatie op vergelijkingssites voor zorgverzekeringen niet altijd juist en volledig is.

  Lees meer

 • Spijtoptanten kunnen budgetpolis inruilen

  26 februari 2015

  Consumenten die zich blind staarden op een lage zorgpremie en nu balen van selectief zorgaanbod krijgen een tweede kans.

  Lees meer

 • Ouderen in problemen door budgetpolis

  24 februari 2015

  Patiënten die een budgetpolis hebben afgesloten bij hun zorgverzekeraar komen in de problemen doordat zij medicijnen alleen nog online kunnen bestellen. Met name ouderen kunnen niet goed met internet overweg.

  Lees meer

 • Ruim miljoen mensen naar andere verzekeraar

  18 februari 2015

  Ruim 1,1 miljoen verzekerden zijn per 1 januari 2015 van zorgverzekeraar veranderd. Dat is iets meer dan in 2014.

  Lees meer

 • Patiënt helpt verzekeraar aan tonnen

  17 februari 2015

  Oplettende patiënten helpen verzekeraars steeds beter in de jacht op foute rekeningen. Dankzij hun meldingen zeggen CZ en VGZ tonnen te hebben bespaard tussen begin augustus en eind 2014.

  Lees meer

 • Patiënt met budgetpolis moet steeds vaker bijbetalen

  13 februari 2015

  Ziekenhuizen zien steeds vaker onderverzekerde patiënten, die zij achteraf een rekening van de behandelkosten moeten sturen. Met boze telefoontjes en vragen richten patiënten zich massaal tot het ziekenhuis.

  Lees meer

 • Oppositie vindt nieuwe zorgplan 'vergaarbak'

  12 februari 2015

  De oppositiepartijen in de Tweede Kamer hebben veel vragen en twijfels over het nieuwe zorgplan van minister Edith Schippers (Volksgezondheid).

  Lees meer

 • VWS in beroep tegen uitspraak zorgspotjes

  11 februari 2015

  Het ministerie van Volksgezondheid gaat in beroep tegen de uitspraak van de Reclame Code Commissie dat de tv-spotjes over de veranderingen in de zorg een te rooskleurig beeld schetsen.

  Lees meer

 • Injecties helpen pijnklachten hernia verlichten en zijn kosteneffectief

  4 februari 2015

  Promotie Antje Spijker-Huiges: Radiculopathy and radiating low back pain in general practice
  Injecties met onstekingsremmende corticosteorïden helpen de pijnklachten van een hernia te verlichten, en zorgen ervoor dat patiënten in het jaar na deze behandeling minder hernia-gerelateerde medische kosten maken.

  Lees meer

 • Explosief stijgend aantal mensen dat eigen risico niet kan betalen

  3 februari 2015

  Antwoorden van minister Schippers (VWS) op vragen van de Kamerleden Leijten (SP) en Van Gerven (SP) over het explosief stijgend aantal mensen dat het eigen risico niet meer kan betalen.

  Lees meer

 • Specialist vindt macht verzekeraar zorgelijk

  30 januari 2015

  Medisch specialisten maken zich grote zorgen over de excessieve invloed van de zorgverzekeraars binnen het huidige zorgstelsel. Dat blijkt uit een ledenpeiling van de nieuwe Federatie Medisch Specialisten (FMS).

  Lees meer

 • Nederlandse gezondheidszorg is weer de beste van Europa

  27 januari 2015

  De Nederlandse gezondheidszorg is opnieuw als beste van Europa uit de bus gekomen in het jaarlijkse onderzoek van de denktank Health Consumer Powerhouse.    

  Lees meer

 • Staatssecretaris: "Eigen bijdrage bij onvergoede zorg niet onterecht"

  27 januari 2015

  Staatssecretaris Martin van Rijn van VWS vindt het niet onterecht dat cliënten een eigen bijdrage betalen aan zorg die niet wordt vergoed. Deze zorg wordt namelijk door de zorgaanbieder betaald uit haar eigen reserves, en die bestaan uit in eerdere jaren niet uitgegeven premiemiddelen.

  Lees meer

 • Meer mensen sporten één keer per week

  23 januari 2015

  Het aantal Nederlanders dat wekelijks aan sport doet, is in tien jaar tijd licht gestegen. In 2013 ging het om 56 procent van de bevolking, vier procent meer dan in 2003. Dat staat in een rapport van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP), dat vandaag verschijnt.

  Lees meer

 • Second opinion blijft verzekerd recht

  21 januari 2015

  De huidige regeling voor vergoeding van een second opinion wordt niet aangepast. Er zal geen eigen bijdrage worden ingevoerd, zo schrijft minister Edith Schippers in een brief aan de Tweede Kamer.

  Lees meer

 • Niet bewegen dodelijker dan obesitas

  16 januari 2015

  Te weinig bewegen zorgt mogelijk voor twee keer zo veel vroegtijdige sterfgevallen als obesitas. Dat blijkt uit een onderzoek van de University of Cambridge.

  Lees meer

 • Voorlopig 6.5% overstappers zorgverzekering

  9 januari 2015

  Op basis van de voorlopige cijfers van informatiecentrum Vektis blijkt dat 6,5% van de verzekerden per 2015 overstapt naar een nieuwe zorgverzekering. Dat zijn iets minder dan 1,1 miljoen verzekerden. Dit voorlopige cijfer ligt iets hoger dan het voorlopige cijfer van vorig jaar (5,7%).

  Lees meer

 • Ruim miljoen mensen wisselden van verzekeraar

  6 januari 2015

  Ongeveer 6,5 procent van de verzekerden is per 2015 overgestapt naar een andere zorgverzekeraar. Dat komt neer op iets minder dan 1,1 miljoen mensen.

  Lees meer

 • Patiënt kiest niet voor 'beste' ziekenhuis

  6 januari 2015

  De meeste patiënten gaan naar het meest voor de hand liggende ziekenhuis, bijvoorbeeld het dichtstbijzijnde. Zonder kwaliteitsinformatie te verzamelen of alternatieven te overwegen.

  Lees meer

 • Senaat verwerpt inperking artsenkeuze

  17 december 2014

  De Eerste Kamer heeft een streep gezet door het wetsvoorstel dat zorgverzekeraars meer armslag geeft bij de selectieve zorginkoop. 38 Senatoren stemden tegen het wetsvoorstel, 33 voor en 4 senatoren namen niet deel aan de stemming. De stemming heeft het kabinet in grote verlegenheid gebracht. 

  Lees meer

 • Bezorgde NZa onderzoekt budgetpolis

  10 december 2014

  De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) maakt zich zorgen over de ontwikkelingen op de verzekeringsmarkt. In een brief aan minister Schippers laat de NZa weten onderzoek te doen naar budgetpolissen, concurrentie op de zorgverzekeringsmarkt en risicoselectie.

  Lees meer

 • Fysiotherapie bepalend bij keuze verzekering

  5 december 2014

  Aan het einde van het jaar sta je altijd weer voor de keuze of je je zorgverzekering wijzigt of niet. Je kunt een ander pakket nemen of voor een andere zorgverzekeraar kiezen. Om echt een goede keuze te kunnen maken, moet je nogal wat zaken naast elkaar leggen. Eén van de doorslaggevende punten is echter de eventuele vergoeding voor fysiotherapie.

  Lees meer

 • Verzekerden DSW krijgen geld terug

  5 december 2014

  Verzekerden bij DSW hebben een financiële meevaller. Binnenkort krijgen zij twintig euro van hun zorgpremie terug gestort. De verzekeraar kiest ervoor om niet de nieuwe premies te verlagen, maar om bestaande verzekerden uit te betalen.

  Lees meer

 • Eigen risico niet meer te betalen

  4 december 2014

  Steeds meer Nederlanders hebben moeite om het verplichte eigen risico van hun zorgverzekering (360 euro) te betalen. Bij zorgverzekeraar VGZ lopen nu al 250.000 betalingsregelingen en ook andere verzekeraars zien een explosieve toename. Sinds 2012 is sprake van een vervijfvoudiging.

  Lees meer

 • Fysiotherapeuten mengen zich in strijd zorgverzekeraars

  3 december 2014

  Zorgverleners mengen zich actief in de concurrentiestrijd tussen zorgverzekeraars. Fysiotherapeuten zijn een actie begonnen waarin zij vaste klanten aanvullende verzekeringen aan- of juist afraden.

   

   

  Dat schrijft de Volkskrant maandag.

  ''U krijgt een goede behandeling van uw fysiotherapeut, maar krijgt u die ook van uw zorgverzekeraar?'', is het motto van de therapeuten. Zij hopen patiënten ervan te overtuigen dat overstappen de moeite waard kan zijn.

  Het ministerie van Volksgezondheid laat weten dat het zorgverleners collectief advies mogen geven over verzekeringen. ''Wel is het zaak dat wie zich verzekert een bredere afweging maakt'', aldus een woordvoerder.

  ''Zo zijn onder meer ook de kwaliteit van de dienstverlening door de verzekeraar van belang en of het een natura- of restitutiepolis betreft", aldus de woordvoerder.

  Lees meer

 • Schippers onderzoekt solvabiliteitseisen verzekeraars

  21 november 2014

  Het ministerie van VWS gaat samen met het ministerie van Financiën de solvabiliteitseisen voor verzekeraars onderzoeken. Daarnaast laat minister Schippers onderzoeken hoe de invloed van verzekerden op het beleid van verzekeraars vergroot kan worden.

  Lees meer

 • We helpen u graag op weg

  19 november 2014

  De afgelopen twee weken hebben veel zorgverzekeraars hun premie en polisvoorwaarden voor de basisverzekering bekendgemaakt. Officieel moeten vandaag alle polissen bekend zijn.

  Lees meer

 • Leveren vergelijkingssites de beste deals op?

  18 november 2014

  Vandaag was te lezen via RTL dat vergelijkingssites niet altijd de beste deals opleveren. Wij wijzen op www.fysiotherapie2015.nl naar zorgverzekeringwijzer.nl.

  Lees meer

 • Hoe kunt u zich het beste verzekeren voor fysiotherapie?

  17 november 2014

  Het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie informeert, net als vorig jaar, over hoe u zich het beste voor fysiotherapie kunt verzekeren.

  Lees meer

 • Ziekenhuizen missen social media strategie

  11 november 2014

  Hoe staat het met de inzet van social media door de Nederlandse ziekenhuizen? Het publiek is flink gegroeid, maar op kwalitatieve criteria scoren de ziekenhuizen soms slecht.

  Lees meer

 • Eerste zorgverzekeraars maken premie 2015 bekend

  6 november 2014

  Zorgverzekeraars IZA en UMC, allebei onderdeel van VGZ, verhogen de zorgpremie voor 2015. De premie voor de IZA GezondSamenPolis gaat voor zowel de basisverzekering als de aanvullende verzekering omhoog met bijna 9%.

  Lees meer

 • Nederlander heeft hoge verwachtingen van digitalisering in de zorg

  6 november 2014

  Drie op de vijf zijn bewuster van gezondheid door app voor zelfmanagement
  Het begrip eHealth, de inzet van technologie in de gezondheidszorg, is bij veel Nederlanders nog onbekend.

  Lees meer

 • Ontevredenheid leidt tot meer overstappers zorgverzekering

  4 november 2014

  Net als andere jaren hebben willen meer Nederlanders overstappen van zorgverzekering. Ontevredenheid met de bestaande zorgverzekering is een van de aanleidingen voor het overstappen.

  Lees meer

 • Zorgkosten: wat valt er onder het eigen risico?

  4 november 2014

  Steeds meer Nederlanders mijden de zorg omdat ze de kosten vrezen. Maar niet alle zorgkosten vallen onder het verplichte eigen risico.

  Lees meer

 • Helft consumenten verwacht premiestijging zorgverzekering

  3 november 2014

  Vanaf volgende week zullen de zorgverzekeraars bekend maken hoe hoog de premies voor 2015 worden. Verzekeraar DSW, vaak gezien als trendsetter op de markt, heeft al aangegeven de premie voor de basisverzekering niet te verhogen. Toch is de consument er niet gerust op.

  Lees meer

 • Opbouw zorgpremie inzichtelijk voor verzekerden

  3 november 2014

  Per 2015 moeten zorgverzekeraars voortaan inzichtelijk maken hoe de premie voor de zorgverzekering is opgebouwd. Hierdoor zien verzekerden direct in een eenvoudig te begrijpen overzicht hoe de hoogte van de zorgpremie tot stand is gekomen.

  Lees meer

 • Zorgverzekeraars wachten met nieuwe premies voor 2015

  30 oktober 2014

  Vanaf volgende week is het mogelijk om van zorgverzekering te wisselen voor 2015, maar tot dusver heeft alleen DSW haar zorgpremie bekend gemaakt. Alle overige zorgverzekeraars hebben de premies en de voorwaarden voor het komende jaar nog niet onthuld.

  Lees meer

 • PvdA en VVD wil openbare lijst falende artsen en bestuurders

  30 oktober 2014

  Klachten, berispingen of schorsingen van falende artsen en medische missers bij zorginstellingen zouden op een centraal punt gebundeld moeten worden en toegankelijk moeten zijn voor (toekomstige) patiënten. 

  Lees meer

 • Utrecht krijgt orthopedisch ziekenhuis

  30 oktober 2014

  In Utrecht opent volgende week een nieuw particulier ziekenhuis dat speciaal gericht is op mensen die problemen hebben met lopen en bewegen.

  Lees meer

 • Ziekenhuizen luisteren steeds minder naar zorgverzekeraars

  30 oktober 2014

  De Nederlandse zorgverzekeraars maken zich steeds meer zorgen over de groeiende macht van grote ziekenhuizen. Door fusies worden deze namelijk regionaal steeds groter en machtiger. Er is vaak nauwelijks of geen concurrentie. Zorgverzekeraars vinden het maar niks. Die mega-ziekenhuizen laten zich namelijk niet meer de les lezen.

  Lees meer

 • Hoe verandert uw zorg?

  29 oktober 2014

  Het ministerie van VWS heeft de website HoeverandertmijnzorgNL
  gelanceerd. De site geeft cliënten zo eenvoudig mogelijk uitleg over de
  overgang van AWBZ naar Wmo, Zorgverzekeringswet, Jeugdwet en Wet langdurige zorg.

  Lees meer

 • Snellere hulp voor patiënten fysiotherapeut

  28 oktober 2014

  Fysiotherapeuten kunnen vanaf 2015 patiënten direct behandelen na een intake. Dit is goed nieuws want patiënten kunnen hierdoor sneller worden geholpen als dat nodig is. De NZa maakt dit mogelijk op verzoek van de brancheorganisatie voor fysiotherapeuten KNGF en de consumentenorganisaties NPCF en de Consumentenbond.

  Lees meer

 • Zorgbehoevenden hebben vaak nog niets van gemeente gehoord

  28 oktober 2014

  Veel mensen die zorg krijgen die met ingang van 1 januari wordt overgeheveld naar gemeenten, hebben nog niets gehoord over wat er gaat gebeuren.                       

  Dat blijkt uit een enquête van het tv-programma Radar, die maandagavond bekend werd gemaakt.

  Lees meer

 • Aantal eeuwlingen in veertien jaar verdubbeld

  27 oktober 2014

  Bijna 2200 Nederlanders zijn honderd jaar of ouder. Dat is ruim twee keer zo veel als in 2000. Tussen nu en 2025 zal het aantal 100-plussers waarschijnlijk weer verdubbelen. 

  Lees meer

 • Nederlander honkvast bij zorgverzekeraar

  27 oktober 2014

  Nederlanders zijn honkvast als het gaat om hun zorgverzekeraar of hun zorgpolis. Uit een onderzoek van Patiëntenfederatie NPCF onder haar ledenpanel blijkt dat ruim 83 procent de afgelopen twee jaar niet is veranderd van zorgverzekeraar of zorgpolis.

  Lees meer

 • Stichting Handhaving Vrije Artsenkeuze met vertrouwen naar rechter

  24 oktober 2014

  De Stichting Handhaving Vrije Artsenkeuze gaat met vertrouwen naar de rechter om de vrije artsenkeuze voor alle Nederlanders te behouden. Het advies van de Raad van State doet daar niets aan af.

  Lees meer

 • Zorg mijden wordt zorgwekkend

  23 oktober 2014

  Zorgwekkend veel patiënten bezoeken uit kostenoverwegingen zelfs hun huisarts niet meer, ook al weten ze dat de huisarts buiten het eigen risico valt. Volgens deze consumenten is een consult zinloos omdat ze toch geen geld hebben voor het mogelijke vervolgonderzoek of medicijnen.

  Lees meer

 • Randstedeling vaker last van overgewicht en eenzaamheid

  22 oktober 2014

  Het aantal inwoners met overgewicht of lijdend aan eenzaamheid zal in de Randstad toenemen. In Den Haag heeft zelfs de helft van de inwoners in 2020 last van overgewicht of eenzaamheid.

  Lees meer

 • Twee uur extra gym per week verbetert schoolprestaties

  21 oktober 2014

  Elke week maar twee uur extra bewegen verbetert de schoolprestaties. Dat blijkt uit een onderzoek onder zo'n 2.000 12-jarigen van de Universiteit van Göteborg. 

  Lees meer

 • Zorgverzekeraar zetten Social Media meer in bij overstapcampagnes

  17 oktober 2014

  Tijdens de komende campagnes om klanten over te laten stappen of te behouden, gaat 70% van de zorgverzekeraars Social Media meer inzetten dan in vorige jaren. Dat blijkt uit een gerichte analyse van de zorgmarkt in het onlangs gehouden onderzoek van ITDS Business Consultants naar het gebruik van Social Media in de verzekeringsbranche.

  Lees meer

 • Nederlander kijkt nauwelijks naar zorgpolis

  15 oktober 2014

  Nederlanders lijken niet erg geïnteresseerd in hun zorgpolis. Twee op de vijf kijken hier nauwelijks naar. De helft vertrouwt er op dat de verzekering goede dekking geeft tegen medische kosten. En één op de drie vindt de polis zo ingewikkeld dat hij door de bomen het bos niet meer ziet.

  Lees meer

 • Slimme pleister patiënten met COPD

  14 oktober 2014

  Philips en Radboudumc in Nijmegen hebben samen een slimme pleister gepresenteerd, waarmee copd-patiënten thuis in contact blijven staan met hun longarts. Ze krijgen deze pleister, ofwel zorgpatch, opgeplakt bij het verlaten van het ziekenhuis.

  Lees meer

 • 3D printer maakt implantaat voor patiënten met nekhernia

  9 oktober 2014

  Een custom made implantaat van titanium. Dat gebruikt MST sinds mei bij patiënten met een nekhernia. Waar voorheen nog een standaard plastic plaatshouder werd gebruikt, wordt er nu één van titanium op maat gemaakt.

  Lees meer

 • Meer mensen betalen zorgverzekering niet

  8 oktober 2014

  Het aantal mensen dat de premie voor zijn zorgverzekering niet betaalt, loopt op. Zorginstituut Nederland schat dat er eind dit jaar ruim 340.000 wanbetalers zullen zijn. Dat schrijft minister Edith Schippers van Volksgezondheid dinsdag aan de Tweede Kamer.

  Lees meer

 • Levensverwachting stijgt opnieuw

  7 oktober 2014

  Nederlanders leven steeds langer, maar niet langer in een volledig goede gezondheid. Het aantal jaren met beperkingen neemt toe. 
  Dat zijn vooral lichte beperkingen in horen, zien en mobiliteit. Dat blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek maandag heeft gepubliceerd.

  Lees meer

 • Dit kan u helpen als straks uw zorgpolis op de deurmat valt!

  3 oktober 2014

  Mensen moeten soms flink bijbetalen voor zorg, terwijl ze daar niet op hebben gerekend. Het gaat dan om zorg van een behandelaar die geen contract heeft met hun verzekeraar.

  Lees meer

 • Het Beste Zorgidee levert in eerste drie weken al honderden zorgideeën op

  2 oktober 2014

  Er zijn sinds de opening van Het Beste Zorgidee drie weken geleden al ruim 300 zorgideeën ingestuurd. Niet eerder werden er in de eerste drie weken na de start zo veel ideeën ingestuurd die de zorg beter kunnen maken. Wie een briljant zorgidee heeft, kan dat nog tot en met 19 oktober insturen.

  Lees meer

 • Langer levern, maar meer jaren met lichte lichamelijke beperkingen

  1 oktober 2014

  Nederlanders leven steeds langer, maar niet langer in een volledig goede gezondheid. Het aantal jaren met beperkingen neemt toe. Dat zijn vooral lichte beperkingen in horen, zien en mobiliteit. Het aantal jaren met ernstiger beperkingen neemt niet toe.

  Lees meer

 • Ruim 81% van de Nederlanders vindt zichzelf ongezond

  25 september 2014

  Uit onderzoek uitgevoerd onder ruim 1.000 Nederlanders door Herbalife, blijkt dat ruim 81 procent van de respondenten zichzelf enigszins tot erg ongezond vindt. Slechts 65 procent van de respondenten wil echter een gezondere levensstijl om daar verandering in te brengen en 67 procent heeft daar al ooit een poging toe gedaan.

  Lees meer

 • Zorgpremie kan flink omlaag

  24 september 2014

  De premie voor de zorgverzekering kan flink omlaag. Dat stelt de Consumentenbond woensdag. Uit onderzoek blijkt dat de vier grote zorgverzekeraars een enorme winst hebben geboekt in 2013 en miljarden meer in kas hebben dan nodig.

  Lees meer

 • Zorgkosten blijven voor Nederlanders gelijk

  23 september 2014

  Zorgverzekeraar DSW verhoogt premie niet in 2015. Traditiegetrouw heeft zorgverzekeraar DSW als eerste verzekeraar de premie voor de zorgverzekering van 2015 een week na Prinsjesdag bekend gemaakt.

  Lees meer

 • Patiënt wil dokter niet ' lastig vallen'

  23 september 2014

  De helft van de patiënten ervaart barrières in een gesprek met een arts. Ruim een derde wil daarvoor zelfs hulp. Met simpele interventies zou hier al veel in kunnen verbeteren, stellen onderzoekers van het NIVEL en AMC in het wetenschappelijke tijdschrift Health Expectations.

  Lees meer

 • Blijf geïnformeerd over veranderingen in het zorgstelsel

  17 september 2014

  De website www.hoeverandertmijnzorg.nl informeert cliënten over veranderingen in het zorgstelsel.

  Lees meer

 • Patiënten moeten meer bewegen!

  16 september 2014

  Het Sint Lucas Andreas Ziekenhuis in Amsterdam houdt deze week een zogenoemde Beweegweek. Het ziekenhuis wil patiënten meer laten bewegen zodat hun herstel sneller verloopt en hun gezondheid verbetert.

  Lees meer

 • Zorgbalans 2014 brengt prestaties van de Nederlandse gezondheidszorg in beeld

  12 september 2014

  Het RIVM maakt iedere vier jaar de balans op van de kwaliteit, de toegankelijkheid en de betaalbaarheid van de Nederlandse gezondheidszorg. De Zorgbalans 2014 signaleert veel positieve ontwikkelingen en een aantal aandachtspunten.

  Lees meer

 • Stabiel kraakbeen voor gewrichtsgenezing?

  12 september 2014

  Onderzoekers van UT-onderzoeksinstituut MIRA zijn er in geslaagd om in het lab uit stamcellen kraakbeen te kweken, dat ook in het lichaam kraakbeen blijft. Tot op heden werd het gekweekte kraakbeen in het lichaam al snel omgezet naar botweefsel.

  Lees meer

 • Zorgverzekering 2015: wat verandert er?

  11 september 2014

  Wat gaat er veranderen aan je zorgverzekering in 2015? Verwacht wordt bijvoorbeeld dat de premies weer gaan stijgen met minimaal € 100,-.

  Lees meer

 • Consument klaagt vaker over verzekeraar

  9 september 2014

  De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft in 2013 in totaal 311 klachten en opmerkingen ontvangen over zorgverzekeraars. Dit is een forse toename ten opzichte van 2012 toen de NZa 182 signalen ontving. Toch geven de consumenten de zorgverzekeraars een gemiddeld rapportcijfer van 7,6, slechts een tiende punt lager dan in 2012.

  Lees meer

 • 60 procent Nederlanders kampt met fysieke klachten

  8 september 2014

  Dag van de fysiotherapie: het merendeel van de mensen onderneemt geen actie en hoopt dat het over gaat.

  Lees meer

 • Bewegen en vallen bij ouderen

  4 september 2014

  Wetenschappers van VUmc en VU hebben een nieuwe methode ontwikkeld om met een bewegingsmonitor de val-kans bij ouderen te meten. Doel is onder meer om balansproblemen in het dagelijks leven te herkennen en de ouderen aan te zetten tot meer bewegen. Vandaag leveren zo’n tweehonderd ouderen bij VUmc/VU hun input op de methode.

  Lees meer

 • Kaakgewrichts-klachten? Orofaciale fysiotherapie kan helpen

  17 augustus 2014

  Pijn in de kaken door tandenknarsen, aanhoudende pijn in en om het oor of vaak hoofdpijn: allemaal klachten die kunnen ontstaan door het niet goed functioneren van de kaken.

  Lees meer

 • Meer duidelijkheid in ' klachtenopvang'

  29 juli 2014

  Patiënten die niet tevreden zijn over de zorgverlening kunnen vanaf juli 2014 gebruik maken van het ‘stroomschema klachtmogelijkheden’. Het stroomschema biedt een overzicht van de verschillende wegen die de patiënt ter beschikking staan om werk te maken van zijn klacht.

  Lees meer

 • Paracetamol helpt niet bij rugpijn

  24 juli 2014

  Paracetamol helpt niet tegen acute lage rugklachten. Het leidt niet tot een sneller herstel, vermindert de pijn niet, en laat patiënten niet beter functioneren of slapen, is de conclusie van Australisch onderzoek dat is gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift The Lancet.

  Lees meer

 • Ook in Nederland doorbreken diabetespatiënten taboe

  23 juli 2014

  In Nederland plaatsen diabetespatiënten in groten getale foto’s van zichzelf met insulinepomp op social media. Ze volgen daarmee het voorbeeld van de Amerikaanse Sierra Sandison die tijdens de Miss Idaho-verkiezing mét haar insulinepomp over de catwalk liep.

  Lees meer

 • Digitale zorg moet kunnen voor iedereen

  4 juli 2014

  “Ambitieus. Goed nieuws voor patiënten.” Dat zegt algemeen directeur Wilna Wind van patiëntenfederatie NPCF over de digitale gezondheidsplannen van minister Schippers en staatssecretaris Van Rijn.

  Lees meer

 • Helft mensen met overgewicht wil afvallen

  27 juni 2014

  Ruim de helft van de mensen met overgewicht wil afvallen. De meesten willen dat zelf doen, slechts een klein gedeelte zoekt daarvoor medische of diëtetische hulp. De andere helft is er nog níet aan toe wat aan zijn gewicht te doen.

  Lees meer

 • Mensen werkzaam in de zorg zetten zich samen in voor goede zorg

  25 juni 2014

  Eerste “Change Day” in Nederland
  Donderdag 26 juni is het Change Day in Nederland. Op die dag is er aandacht voor de duizenden mensen werkzaam in de zorg die iedere dag klaar staan om anderen te helpen. Zij inspireren elkaar met beloften. Ook staatssecretaris Van Rijn doet op 26 juni een belofte in het kader van Change Day. Er zijn die dag door het hele land activiteiten gepland.

  Lees meer

 • Wijzigingen basispakket per 1 januari 2015

  12 juni 2014

  Per 1 januari 2015 vinden er een aantal wijzigingen in het basispakket plaats. Het betreft overhevelingen vanuit de Algemene Wet bijzondere ziektekosten (AWBZ), ruimere toegang tot geriatrische revalidatiezorg en wijzigingen in de vergoeding van prenatale testen en reiskosten van donoren.

  Lees meer

 • Meer bewegen verbetert prognose na zwangerschapsdiabetes

  11 juni 2014

  Vrouwen die na zwangerschapsdiabetes meer gaan bewegen en minder televisie kijken, kunnen hun risico op het ontstaan van diabetes mellitus type 2 (DM2) mogelijk met ongeveer de helft verlagen. En dat is de moeite waard: bijna 1 op de 5 fysiek niet-actieve vrouwen ontwikkelt binnen 13 jaar DM2.

  Lees meer

 • Meer gezondheidsrisico's onder jongeren

  11 juni 2014

  Naarmate jongeren meer in de pubertijd terecht komen, worden een aantal gezondheidsrisico’s groter. Dit staat in een onderzoek van het UMCG dat op 10 juni is gepubliceerd. Het extra contactmoment van GGD’en en JGZ-organisaties draagt bij aan bewustwording van die risico’s onder jongeren het signaleren en adviseren ten behoeve van een gezonde leefstijl.

  Lees meer

 • Duidelijke zorgnota

  3 juni 2014

  Voor alle behandelingen in ziekenhuizen en zelfstandige klinieken die vanaf 1 juni 2014 worden gestart, krijgen patiënten een duidelijke zorgnota van hun zorgverzekeraar.

  Lees meer

 • 85% Nederlanders tegen schrappen vrije artsenkeuze

  28 mei 2014

  Ruim 5.000 medici roepen minister Schippers in brandbrief op te luisteren naar het volk.

  Lees meer

 • Bewegingsmonitor kan kans op vallen sterk verminderen

  27 mei 2014

  Zorgverleners kunnen ouderen met een hoge kans op vallen beter herkennen door de hoeveelheid en kwaliteit van het dagelijks bewegen te meten blijkt uit promotieonderzoek van bewegingswetenschapper Kim van Schooten.

  Lees meer

 • Patiënt betaalt geen eigen risico voor wijkverpleegkundige zorg

  22 mei 2014

  Patiënten die de wijkverpleegkundige over de vloer krijgen, hoeven niet bang te zijn voor een rekening. Net als de huisarts komt de wijkverpleegkundige zorg in het basispakket van de zorgverzekering.

  Lees meer

 • Laatste groei zorguitgaven in 15 jaar

  15 mei 2014

  In 2013 zijn de uitgaven aan zorg met 1,6 procent gestegen, een groei die lager is dan in voorgaande jaren. Dit komt deels doordat het geneesmiddelengebruik minder hard is gestegen terwijl de gemiddelde prijs van geneesmiddelen verder daalde.

  Lees meer

 • Kwaliteitsvenster geeft in 1 oogopslag betrouwbare informatie voor patiënt

  14 mei 2014

  Minister Schippers van Volksgezondheid lanceert vandaag tijdens een persconferentie van de NVZ het Kwaliteitsvenster van ziekenhuizen. Dit Kwaliteitsvenster maakt voor het eerst op een patiëntvriendelijke manier de kwaliteit van 10 zinvolle ziekenhuisbrede thema’s zichtbaar.

  Lees meer

 • 30 miljoen voor zzp'ers in de zorg

  13 mei 2014

  Staatssecretaris Martin van Rijn stelt 30 miljoen euro beschikbaar voor zzp’ers in de zorg. De eerste zzp’ers kunnen daardoor per 1 juli 2014 aan de slag binnen de landelijke pilot.    

  Van Rijn vertelt over het bedrag in een Kamerbrief met verdere uitleg over de pilot.

  Lees meer

 • Tekort aan zorgkennis bij gemeenten

  13 mei 2014

  Een groot deel van de gemeenten in Nederland erkent dat er tekort aan zorgkennis is. Met name de kennis over de geestelijke gezondheidszorg ontbreekt bij veel gemeenten, maar ook op andere terreinen is de kennis of het inzicht over de beschikbaarheid van zorgkennis beperkt.

  Lees meer

 • Goede vetten beschermen baby's tegen overgewicht op latere leeftijd

  10 mei 2014

  Meer omega 3-vetzuren en minder linolzuur in de voeding van zuigelingen en jonge kinderen beschermt ze tegen overgewicht op latere leeftijd. Dat laat het proefschrift van Annemarie Oosting van het Universitair Medisch Centrum Groningen zien.

  Lees meer

 • Beter zicht op hart- en vaatziekten door toevalsbevindingen

  9 mei 2014

  Toevallige bevindingen bij het uitvoeren van een computertomografie (CT-scan) kunnen bijdragen aan het voorspellen van drie belangrijke ziekten: hart- en vaatziekten, chronische obstructieve longziekten (COPD) en heupfracturen.

  Lees meer

 • 81% van de kinderen sport elke week

  1 mei 2014

  Vorige week vrijdag vonden op veel basisscholen voor de tweede keer de Koningsspelen plaats. Meer dan een miljoen kinderen waren op de Koningssportdag volop in beweging.

  Lees meer

 • Breed draagvlak Tweede Kamer voor decentralisatie zorg naar gemeenten

  29 april 2014

  Dit is een origineel bericht van VNG
  De nieuwe Wet maatschappelijke ondersteuning 2015 is door de Tweede Kamer aangenomen. Een meerderheid van ruim tweederde stemde gisteravond voor het wetsvoorstel en sprak daarmee haar steun uit voor de decentralisatie van AWBZ-onderdelen naar gemeenten.

  Lees meer

 • Verbetering van langdurige zorg na een beroerte

  25 april 2014

  Gestructureerde en langer durende begeleiding op maat levert betere sociale activiteiten op Een nieuw zorgprogramma voor mensen met een beroerte heeft positief effect op het aantal en de kwaliteit van sociale activiteiten van de patiënt en diens primaire verzorger.

  Lees meer

 • Fysiotherapie en tandarts terug in de basisverzekering?

  24 april 2014

  Bijna de helft – 49 procent – van de Nederlanders ziet de zorgkosten voor de tandarts en/of fysiotherapie het liefst terugkomen in het basispakket van de zorgverzekering.

  Lees meer

 • Auto- en motorsport samen sterk in strijd tegen spierziekte ALS

  22 april 2014

  Het komende raceseizoen krijgt de genadeloze zenuw-spierziekte ALS (Amyotrofische Laterale Sclerose) veel aandacht op circuits in Europa. Een aantal coureurs heeft gezamenlijk besloten Project MinE te promoten in de auto- en motorsport.

  Lees meer

 • SKGZ: toename klachten over zorgverzekering

  18 april 2014

  Het aantal klachten over de zorgverzekering is in 2013 met 19 procent toegenomen ten opzichte van een jaar eerder, zo blijkt uit het jaarverslag van de Stichting Klachten en Geschillen Zorgverzekeringen (SKGZ). Het aantal geschillen waarin de Geschillencommissie Zorgverzekeringen een bindend advies uitbracht, is met 5 procent gedaald.

  Lees meer

 • Nederland in top 3 van landen met een goed gezondheidssysteem

  18 april 2014

  Nederland scoort in Europees opzicht goed op het gebied van kwaliteit van zorg. Dit is een van de bevindingen uit het themarapport “Kwaliteit op de kaart” van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ).

  Lees meer

 • Meer begeleiding langdurig zieken, gehandicapten en ouderen in noorden, oosten en Limburg

  17 april 2014

  Nederland telde in 2012 ruim 250 duizend langdurig zieken, gehandicapten of ouderen die begeleiding nodig hadden bij het organiseren van praktische zaken in het dagelijks leven.

  Lees meer

 • Zo'n 200 miljoen extra voor langdurige zorg 2015

  10 april 2014

  De regeringspartijen VVD en PvdA en de oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP willen zo’n 200 miljoen euro extra voor Langdurige zorg in 2015. Het kabinet denkt dat deze 200 miljoen nog aan extra meevallers wordt binnengehaald.

  Lees meer

 • Niet Epke en Ranomi, maar de gymleraar maakt sporters van ons

  10 april 2014

  Meer mensen aan het sporten krijgen, hoe doe je dat? Successen van topsporters leiden in ieder geval niet tot een run op de sportschool. ‘Epke en Ranomi geven hoogstens een tijdelijke impuls aan de turn- en zwemsport.’ Dat zegt Koen Breedveld, hoogleraar Sportsociologie aan de Radboud Universiteit.

  Lees meer

 • Samenwerking zorgorganisaties, verzekeraars en gemeenten onvoldoende

  2 april 2014

  Beperkte samenwerking brengt succesvolle lokale zorg voor burgers in gevaar. Barbara de Groen en Maureen Schonewille, senior onderzoekers bij Vilans, Kenniscentrum langdurende zorg brachten onlangs een rapport uit met deze titel.

  Lees meer

 • 'Start meldpunt gedwongen verhuizing'

  27 maart 2014

  Patiëntenfederatie NPCF en het Nationaal Ouderenfonds starten in samenwerking met ouderenkoepel CSO een meldpunt voor mensen die ervaring hebben met gedwongen verhuizingen uit zorginstellingen of zich hier ernstige zorgen over maken.

  Lees meer

 • Laat cijfers los, gebruik patiëntverhalen

  26 maart 2014

  Vandaag vergadert de vaste commissie VWS van de Tweede Kamer over ziekenhuiszorg. Op de agenda staan vooral kwantitatieve manieren om de zorg inzichtelijk te maken. Stans van Egmond en Marjolijn Heerings van het Rathenau Instituut roepen op om discussie over kwaliteit van zorg breder te voeren, los van de cijfers,  maar met de werkvloer. Stel daarbij niet de cijfers centraal, maar de ervaringen van patiënten.

  Lees meer

 • Mondiale blik op gezondheidszorg is nodig en kan

  25 maart 2014

  In Nederland raken binnenkort duizenden zorgverleners hun baan kwijt. Dit is een verontrustende ontwikkeling. De Nederlandse bevolking, inclusief ons zorgpersoneel, vergrijst.

  Lees meer

 • Meer sportblessures door beginnende hardlopers

  13 maart 2014

  Het aantal sportblessures in Nederland is in 2012 gestegen naar 4,4 miljoen, een half miljoen meer dan in 2011.

  Lees meer

 • Chronisch ziek en werk

  13 maart 2014

  Het kan ons allemaal overkomen. Een ongeval of de dokter stelt de diagnose kanker of Parkinson. Werknemers die door chronische ziekte of een beperking uitvallen, kunnen in de praktijk vaak lastig terugkeren in het arbeidsproces.

  Lees meer

 • Zekerheid over zware zorg

  11 maart 2014

  Zekerheid over zware zorg. Dat is wat staatssecretaris Martin van Rijn (VWS) biedt met de Wet langdurige zorg. Deze wet verzekert de (instellings)zorg voor de meest kwetsbare ouderen en gehandicapten in Nederland.

  Lees meer

 • Welkom terug olympische sporters en fysiotherapeuten

  25 februari 2014

  De Olympische Spelen zijn achter de rug en de sporters en begeleiders komen
  vandaag terug. Vandaag plaatsten we deze advertentie in de Telesport van Telegraaf.

  Lees meer

 • Aanvullende zorgverzekering dit jaar meer afgesloten

  24 februari 2014

  Het aantal afgesloten aanvullende zorgverzekeringen is in 2014 gestegen ten opzichte van een jaar eerder.

  Lees meer

 • Gebruik checklist doet aantal patiënten met complicaties door operatie met helft dalen

  21 februari 2014

  Het gebruik van een ‘checklist’ in de operatiekamer doet het aantal patiënten met complicaties als gevolg van een chirurgische ingreep, met de helft dalen.

  Lees meer

 • Veel blessures snowboarders en skiërs bij kinderen

  13 februari 2014

  Vandaag besteedt de Telegraaf aandacht aan wintersportblessures. Dit komt voort uit het persbericht dat we hierover verzonden. We roepen ouders in dit bericht op om kinderen goed voor te bereiden op de wintersport om zo blessures te voorkomen.

  Lees meer

 • Patiënt wil samen beslissen

  7 februari 2014

  Patiënten willen samen met hun dokter beslissen over hun behandeling. Dat blijkt uit een recente meldactie van patiëntenfederatie NPCF. 70% van de 8200 deelnemers geeft aan dat ze altijd samen met de dokter een keuze willen maken, nog eens 28% wil het soms.

  Lees meer

 • Patiënt blijkt beter geïnformeerd door social media

  6 februari 2014

  Wie een reis boekt, of een nieuwe keuken koopt, vindt het heel gewoon om sociale media te gebruiken om te zien wat anderen vonden van het hotel, of van een koelkast.

  Lees meer

 • Vage klachten bij ouderen vereisen multidisciplinaire aanpak

  5 februari 2014

  Lichamelijke klachten waarvoor geen verklaring kan worden gevonden, worden bij ouderen al snel verward met andere klachten waarvoor wel een lichamelijke verklaring is en depressies. Voor een goede diagnostiek is een multidisciplinaire aanpak vereist. Dat stelt Peter Hilderink in zijn promotieonderzoek.

  Lees meer

 • Obesitas gaat vak samen met chronische aandoeningen

  4 februari 2014

  Een op de tien inwoners van ons land had in 2012 ernstig overgewicht. Zij hebben veel meer dan anderen suikerziekte type 2, hoge bloeddruk, gewrichtsslijtage en hart- en vaatziekten.

  Lees meer

 • Zorgpremie in 2015 weer omhoog

  30 januari 2014

  De zorgpremie gaat in 2015 weer stijgen. Door de overheveling van een deel van de langdurige zorg (de AWBZ) naar het basispakket van de zorgverzekeringswet moeten verzekerden in 2015 zo'n 50 euro meer premie betalen.

  Lees meer

 • Een sportblessure, wat nu?

  29 januari 2014

  Het nieuwe jaar is nog maar krap een maand onderweg maar nu al zijn er veel mensen die kampen met een zogenoemde 'nieuwjaarsblessure'.

  Lees meer

 • Lange kinderen vier keer zo vaak te dik

  28 januari 2014

  Lange meisjes tussen de 5 en 14 jaar en lange jongens tussen de 5 en 15 jaar zijn veel vaker te dik in vergelijking met hun kortere leeftijdsgenoten.

  Lees meer

 • Langer zelfstandig wonen gaat niet vanzelf

  24 januari 2014

  Goede samenwerking tussen zorg- en welzijnsorganisaties en woningcorporaties stelt mensen met een zorgvraag in staat om regie over hun eigen leven te houden. De samenwerking in de domeinen wonen, zorg en welzijn staat echter onder druk.

  Lees meer

 • Ziekenhuizen verschillen 20% in prijs

  23 januari 2014

  De tarieven die ziekenhuizen hanteren voor 13 gangbare aandoeningen verschillen globaal twintig procent. Dat blijkt uit een onderzoek van DBC Onderhoud naar de gemiddelde prijzen.

  Lees meer

 • Agis en Zilveren Kruis samen verder onder naam Zilveren Kruis

  22 januari 2014

  Per 1 januari 2015 gaat het merk Agis – inclusief TakeCareNow! – over in Zilveren Kruis, onder voorbehoud van goedkeuring door De Nederlandsche Bank.

  Lees meer

 • Patiënten met chronische pijn, depressie en angst gevangen in vicieuze cirkel

  21 januari 2014

  Pijnklachten geven een grotere kans op ontstaan, terugval en chronisch beloop van depressie en angst.

  Lees meer

 • Kwetsbare ouderen hebben baat bij fysiotherapie om fit te blijven

  16 januari 2014

  Kwetsbare verzorgingshuisbewoners hebben een individuele aanpak nodig om hun kracht, balans en uithoudingsvermogen te verbeteren. Dat stelt Betsy Weening-Dijksterhuis in haar promotieonderzoek.

  Lees meer

 • Nieuwe heup beter beschermd

  15 januari 2014

  In Nederland kampen ongeveer 650.000 mensen met Osteoarthritis, beter bekend als artrose of gewrichtsslijtage. Na het vervangen van een versleten heupgewricht verdwijnen voor veel patiënten de klachten volledig.

  Lees meer

 • Nationale Hulpgids lanceert app voor zorgvragers

  15 januari 2014

  De Nationale Hulpgids heeft een app gelanceerd waarmee het mogelijk is om met de smartphone snel en gemakkelijk professionele verzorging of begeleiding te vinden. Met de app kunnen zorgvragers en zorgaanbieders uit heel Nederland met elkaar in contact komen.

  Lees meer

 • CZ spoort meer zorgfraude op

  14 januari 2014

  Zorgverzekeraar CZ heeft vorig jaar voor 5,3 miljoen euro aan fraude en oneigenlijk gebruik van vooral persoonsgebonden budgetten (PGB's) opgespoord.

  Lees meer

 • Organisaties nog onbekend met nieuwe ziektewet

  14 januari 2014

  Veel managers kennen de regels en de consequenties van de nieuwe Ziektewet niet.

  Lees meer

 • Wijzigingen in het basispakket in 2014

  8 januari 2014

  Per 1 januari 2014 vinden er een aantal wijzigingen in het basispakket plaats. Het betreft de voorwaardelijke toelating van twee nieuwe behandelingen, een wijziging in de organisatie van de Geestelijke Gezondheidszorg en een wijziging in de bekostiging van twee soorten medische hulpmiddelen.

  Lees meer

 • Kan ik mijn zorgverzekering wijzigen?

  10 januari 2014

  Eenmaal per jaar kunt u uw ziektekostenverzekering wijzigen (veranderen van verzekeraar of uw pakket aanpassen). Opzeggen of wijzigen van uw polis bij uw huidige verzekeraar moet voor 1 januari, dus voor 2014 kan dit niet meer.  

  Lees meer

 • Oproep patiëntenfederatie NPCF: meld problemen met afsluiten AV

  21 december 2013

  Heeft u problemen met het afsluiten van een aanvullende zorgverzekering? Ga dan naar de NPCF Zorglijn.

  Lees meer

 • Helft Nederlanders onbekend met vergoedingen fysiotherapie

  21 december 2013

  Meer dan de helft van de Nederlanders weet niet wat hun zorgverzekering  vergoedt bij fysiotherapie.

  Dit blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond en het KNGF. Om dit bekend te maken heeft het KNGF een videopersbericht laten ontwikkelen door nieuwsbureau ANP.

  Lees meer

 • Minder mensen over naar andere verzekeraar

  20 december 2013

  Het aantal mensen dat overstapt naar een andere zorgverzekeraar daalt. Dat zeggen onderzoeksinstituut NIVEL en de verzekeraars Univé en VGZ.

  Lees meer

 • Gemeentes bieden minima vaak een te hoge zorgverzekering

  19 december 2013

  Gemeentes bieden de bijstandsinkomens van Nederland de mogelijkheid tot een collectieve zorgverzekering, zogenaamd met hoge premievoordelen.

  Lees meer

 • Overstappen nu echt van start

  17 december 2013

  Het zorgseizoen komt dit jaar langzaam op gang. Na het bekendmaken van de premies tot aan sinterklaas, stapten mensen nog slechts incidenteel over.

  Lees meer

 • Independer vergelijkt nu ook kwaliteit specialistische zorg

  11 december 2013

  Het kiezen van de juiste zorgverzekering wordt steeds belangrijker. Naast prijs, voorwaarden en kwaliteit van de klantenservice wordt kwaliteitsinformatie over beschikbare zorgaanbieders steeds belangrijker.

  Lees meer

 • Goedkope basispolis, weinig keus

  28 november 2013

  Goedkope basispolissen kunnen de keuzevrijheid enorm beperken. Bijna alle grote verzekeraars hebben er wel een paar in hun pakket.

  Lees meer

 • Minder keuze in vergoeding fysiotherapie

  26 november 2013

  Verzekerden die een vergoeding voor onbeperkte fysiotherapie willen, kunnen uit minder aanvullende verzekeringen kiezen.

  Lees meer

 • Vaker 'gestripte zorgpolis'

  20 november 2013

  Zeker een derde van alle Nederlanders die van zorgverzekering wisselt, kiest dit jaar voor de goedkoopste polis waarbij de keuze voor een zorgaanbieder beperkt is.

  Lees meer

 • Nederlanders slecht op de hoogte over dekking basisverzekering en eigen risico

  15 november 2013

  Voor 82% van de Nederlanders is de basisverzekering nog steeds een raadsel. Deze mensen gaven minimaal één onjuist antwoord op de vraag of de huisarts, tandarts en fysiotherapeut onder de basisverzekering valt. Nederlanders zijn dus nog steeds onvoldoende op de hoogte van de basisverzekering en de dekking.

  Lees meer

 • Chronisch zieken vrezen overstap zorgverzeraar

  19 november 2013

  Chronisch zieken voelen zich belemmerd bij de overstap van zorgverzekeraar. 78.2% van de chronisch zieken heeft nog nooit van zorgverzekering gewisseld.

  Lees meer

 • Gezin gemiddeld € 220 minder kwijt aan zorgverzekering

  8 november 2013

  Een gezin is volgend jaar gemiddeld 220 euro minder kwijt aan de zorgverzekering. Dat meldt verzekeringssite.nl donderdag na een analyse. Het is volgens de site voor het eerst sinds jaren dat een gezin substantieel minder gaat betalen voor de zorgverzekering.

  Lees meer

 • Stijging zorgpremies 2015

  7 november 2013

  Minister Schippers en staatssecretaris Van Rijn (VWS) gaven gisteren in antwoord op Kamervragen aan, dat de zorgpremie in 2015 met gemiddeld € 50 euro zal stijgen. Dit wordt veroorzaakt door de overdracht van een deel van de langdurige zorg (de AWBZ) naar het basispakket van de Zorgverzekeringswet.

  Lees meer

 • 1,4 Miljoen Nederlanders stappen over op andere zorgverzekering

  23 oktober 2013

  Meer mensen dan vorig jaar zijn van plan over te stappen naar een andere zorgverzekeraar. Dat blijkt uit een onderzoek dat Independer heeft laten uitvoeren.

  Lees meer

 • Onderzoek effect fysieke training bij behandeling slokdarmkanker

  22 oktober 2013

  Het UMC Utrecht Julius Centrum en de afdeling Maag Darm Leverziekte van het UMC Utrecht hebben een subsidie ontvangen van €300.000,- van het World Cancer Research Fund (WCRF) voor een project over “Effect van fysieke training bij patiënten met slokdarmkanker”.

  Lees meer

 • COPD staat nooit alleen

  18 februari 2013

  Patiënten met chronische obstructieve longziekte (COPD) hebben vrijwel altijd ook andere kwalen onder de leden.

  Lees meer

 • Meer ouderen maken fatale val

  12 maart 2013

  Ouderen overlijden steeds vaker als gevolg van een val. En dat wordt in de toekomst alleen maar erger. Dat voorspelt Veiligheid.nl, de organisatie die op verzoek van het ministerie van VWS de letselcijfers verzamelt.

  Lees meer

 • Meld uw ideeën voor bezuinigingen in de zorg

  25 maart 2013

  Mensen kunnen hier aangeven waar volgens hen onnodige kosten worden gemaakt, waar de zorg doelmatiger kan worden geregeld en waar handelingen of diagnoses dubbel worden uitgevoerd.

  Lees meer

 • Zorgverzekeraars moeten winst terug laten vloeien naar verzekerden

  9 april 2013

  Zorgverzekeraars zouden eventuele winsten moeten laten terugvloeien naar verzekerden door de premies te verlagen. Dat heeft minister Schippers van Volksgezondheid zaterdag bepleit in het consumentenprogramma Kassa.

  Lees meer

 • Meer medische informatie op rekening

  11 april 2013

  Er komt meer informatie op de rekening te staan van patiënten. Vanaf 2014 is een begrijpelijk kostenoverzicht verplicht.

  Lees meer

 • Kosten bepalend bij keuze verzekering

  19 april 2013

  "Verzekerden kijken nog bewuster naar hun portemonnee, ook wat betreft hun zorgverzekering.” Dit zegt Pieter Hasekamp, algemeen directeur Zorgverzekeraars Nederland, naar aanleiding van de belangrijkste uitkomsten van de Zorgthermometer ‘Verzekerden in beweging 2013’ van Vektis.

  Lees meer

 • Van Rijn neemt zorgen over gevolgen patiënt niet weg

  29 april 2013

  Staatssecretaris Van Rijn zal een aantal voorgenomen bezuinigingen op de langdurige zorg verzachten. Dat lijkt goed nieuws. Maar hoe de voorstellen uitpakken voor clienten, blijft onduidelijk. Patienten- gehandicapten,- en seniorenorganisaties maken zich hier grote zorgen over.

  Lees meer

 • Onderste steen moet boven over foute declaraties

  23 mei 2013

  Patiëntenfederatie NPCF wil dat de onderste steen boven komt over de foute declaraties in de zorg. “Het is zaak dat snel helder wordt om welke bedragen het gaat en wat we eraan gaan doen,” zegt Wilna Wind, directeur van patientenfederatie NPCF. “We horen bedragen van miljarden, vele miljoenen, enkele miljoenen. Maar waar hebben we het over. Dat is vraag één. Vervolgens moet er snel een oplossing komen.

  Lees meer

 • Helft meer sportbelessures bij kinderen

  28 mei 2013

  Sporten is gezond voor kinderen. Maar helaas neemt ook het aantal sportblessures fors toe. In een periode van zes jaar is het jaarlijks aantal sportblessures bij 9-12 jarigen gestegen van 130 duizend in 2006 naar 230 duizend in 2011.

  Lees meer

 • Patiënten sneller en beter geholpen door digitale verwijzing

  29 mei 2013

  De patiënt komt direct bij de juiste specialist, hoeft niet nog een keer hetzelfde verhaal te doen en spreekuren zijn beter in te plannen. Deze voordelen zijn het gevolg van het digitaal verwijzen van patiënten door huisartsen naar ziekenhuizen in de regio Zuid-Holland Noord.

  Lees meer

 • Patiënt met klacht weinig vertrouwen

  18 juni 2013

  De drempel voor patiënten om een klacht in te dienen bij onvrede over het ziekenhuis of in geval van een (medische) fout is hoog. Veel mensen denken dat het toch geen zin heeft, hebben er geen energie voor of hebben geen vertrouwen in een onpartijdige afhandeling.

  Lees meer

 • Professionele mantelzorg maakt WMO-besparing gemeente mogelijk

  24 juni 2013

  Het huidige kabinetsbeleid waarin AWBZ-zorg naar de WMO wordt overgeheveld, zorgt ervoor dat gemeenten te maken krijgen met aanzienlijke extra kostenposten. Uit onderzoek van Senior Service is echter gebleken dat gemeenten 43% kunnen besparen door de individuele begeleiding in de WMO door professionele mantelzorgers te laten verzorgen.

  Lees meer

 • Klachtenrecht verbetert, dankzij nieuwe wet

  9 juli 2013

  Patiënten die een klacht hebben over een ziekenhuis of verzorgingshuis krijgen meer mogelijkheden om hun recht te halen. De klachtenprocedures verlopen straks sneller, de patiënt heeft recht op bemiddeling en als dat niets oplevert, kan een Geschillencommissie een bindende uitspraak doen.

  Lees meer

 • Daling zorgvraag uit vrees voor ontslag

  15 juli 2013

  Voor het eerst in jaren lijkt minder geld te worden besteed aan zorg. Reden is dat minder mensen de huisarts en het ziekenhuis bezoeken. ‘Mensen zijn bang hun baan te verliezen als ze ziek zijn.’ Dat schrijft de Telegraaf vandaag na een rondgang onder drie partijen in de zorg.

  Lees meer

 • Vrije keus patiënt blijft

  17 juli 2013

  De komende jaren groeien de zorgkosten minder hard en wordt er een besparing verwacht van 1 miljard euro. Dat is de uitkomst van onderhandelingen die minister Schippers van VWS voerde met organisaties van artsen, zorgverzekeraars, ziekenhuizen en patiënten.

  Lees meer

 • App brengt maatje meer in beweging

  29 juli 2013

  De nieuwe iPhone App ‘Slimrun’ helpt mensen, vooral met een maatje meer, in beweging te komen. De App motiveert mensen om mensen lekker te gaan bewegen met duidelijke persoonlijke instructies en bijpassende muziek.

  Lees meer

 • Consumenten kritischer op zorgrekening

  5 augustus 2013

  Consumenten controleren de zorgrekeningen steeds kritischer. Zeker de hoogte van de rekening en de juistheid van de rekening worden scherper gecontroleerd. Dat blijkt uit een onderzoek van vergelijkingssite Geld.nl.

  Lees meer

 • Betaalbaarheid zorg onder druk

  18 september 2013

  De zorgen van patiënten- en cliëntenorganisaties om de gevolgen van de stapeling van bezuinigingsmaatregelen voor mensen die zorg nodig hebben, zijn na Prinsjesdag verder toegenomen. Naast alle bezuinigingsmaatregelen die al bekend waren, bouwt het kabinet nu ook de zorgtoeslag af. Minder mensen komen in aanmerking voor deze tegemoetkoming. Hierdoor komt de betaalbaarheid van zorg verder onder druk te staan. Dat zeggen patiëntenkoepels NPCF, CG-Raad, Platform VG en Landelijk Platform GGz.

  Lees meer

 • Low budget fysiotherapeut

  10 september 2013

  Er gelden geen vaste prijzen voor fysiotherapie. Echter, wanneer een fysiotherapeut een contract heeft afgesloten met een verzekeraar zijn de prijzen vastgelegd. Ze hanteren dan het met de verzekeraar afgesproken bedrag.

  Lees meer

 • Vaker overgewicht jongeren in huishoudens lager inkomen

  7 augustus 2013

  Ongeveer 15 procent van de jongeren (2 tot 25 jaar) kampt met overgewicht. Toch vinden bijna alle jongeren dat ze in goede gezondheid verkeren. Jongeren in huishoudens met een lager inkomen hebben vaker overgewicht en gaan vaker naar de huisarts dan jongeren in de hoogste inkomensgroep.

  Lees meer

 • Patiënt zou meer bij veiligheid betrokken moeten worden

  21 oktober 2013

  Het betrekken van de patiënt bij patiëntveiligheid is het belangrijkste wat er nu moet gebeuren voor veiliger zorg. Dat zegt Theo van Achterberg, hoogleraar Verplegingswetenschap in een interview voor het VMS Veiligheidsprogramma, waarin V&VN partner is.

  Lees meer

 • Nieuwe hoogleraar fysiotherapie

  15 oktober 2013

  Voor het stimuleren van onderzoek naar bewegend functioneren wordt een nieuwe leerstoel  “Fysiek functioneren bij chronische aandoeningen” ingesteld bij het Maastricht UMC+.

  Lees meer

 • Honderden scholen krijgen steun bij werken aan gezonde leefstijl

  12 oktober 2013

  Gezonde leerlingen en studenten presteren beter. Een school kan hen bijvoorbeeld stimuleren meer te bewegen, niet te (gaan) roken of zich weerbaar op te stellen.

  Lees meer

 • Bewegen een must voor oudere patiënt

  11 oktober 2013

  We kennen allemaal wel een oudere die nog behoorlijk vitaal was, maar na een opname ineens jaren ouder lijkt geworden. Dat heeft niets te maken met de reden van opname, maar alles met de opname zelf.

  Lees meer

 • Patiënten mijden zorg vanwege kosten

  9 oktober 2013

  43% van de deelnemers aan een meldactie van patiëntenfederatie NPCF naar bezuinigingen in de zorg, heeft weleens zorg uitgesteld of zelfs gemeden.

  Lees meer

 • Reactie Staatssecretaris op berichtgeving Consumentenbond over onterechte bijbetalingen

  30 september 2013

  Het is niet geoorloofd om cliënten te laten bijbetalen voor zaken waarop zij aanspraak hebben. Dit heb ik eerder in brieven aan Tweede Kamer gemeld. Staatsecretaris van Rijn vindt het treurig dat het ondanks het verbod nog steeds plaatsvindt.

  Lees meer

 • Antoni van Leeuwenhoek 100 jaar

  26 september 2013

  Het Antoni van Leeuwenhoek in Amsterdam bestaat 10 oktober 100 jaar.

  Lees meer

 • Zorgpremie daalt in 2014

  25 september 2013

  De premie voor de zorgverzekering zal in 2014 met bijna acht procent gaan dalen. Dit is de eerste echte daling van de zorgpremie sinds de invoering van het huidige zorgverzekeringsstelsel.

  Lees meer

 • Chronische pijnpatiënt positief over communicatie en bejegening zorgverleners

  24 september 2013

  Chronische pijnpatiënten zijn positief over bejegening en communicatie met zorgverleners, maar de continuïteit van zorg kan beter.

  Lees meer

 • De Fysiotherapeut PolisPluimen 2013 uitgereikt

  13 december 2012

  Gisteren en vandaag (12 en 13 december) werden de ‘de Fysiotherapeut PolisPluimen 2013’ uitgereikt in de vorm van een taart. KNGF-voorzitter Eke Zijlstra reikte de taart uit aan commercieel directeur Olivier Gerrits van Achmea.

  Lees meer

 • Klachten aan de vingers, hand en pols door WhatsApp

  27 november 2012

  Het gebruik van WhatsApp op de mobiele telefoon levert steeds meer klachten op aan de vingers, hand en pols.

  Lees meer

 • Intensieve therapie versnelt herstel na beroerte

  8 november 2012

  Een beroerte is de belangrijkste oorzaak van invaliditeit in Nederland.

  Lees meer

 • Hartstichting maakt filmpje over hart-en vaatziekten in Turks en Arabisch

  18 oktober 2012

  (Bron: FysioNet)

  De Hartstichting heeft voorlichtingsmaterialen ontwikkeld over hart- en vaatziekten in eenvoudig Nederlands.

  Lees meer

 • 'Reumapatiënt kan niet zonder fysiotherapie'

  15 oktober 2012

  (Bron:Reumafonds)

  Reumapatiënten lijden fysiek en mentaal onder de gevolgen van de bezuiniging op fysiotherapie. Door minder behandelingen hebben ze meer pijn, gebruiken ze meer medicijnen en zijn ze vaker afhankelijk van hulp uit hun omgeving. Dat meldt het Reumafonds.

  Lees meer

 • Snel fysiotherapeutisch behandelen van patiënten met lage rugpijn zinvol

  12 september 2012

  Mensen met lage rugpijn zijn gebaat bij een snelle behandeling bij een fysiotherapeut, blijkt uit onderzoek onder ruim 32.000 patiënten.

  Lees meer

 • Betere samenwerking tussen patient en professional

  3 september 2012

  (Bron: Medicalfacts)

  Patienten nemen in toenemende mate een actieve rol aan als het gaat om individuele beslissingen rondom hun eigen gezondheid.

  Lees meer

 • Patiënten doorverwijzen naar fysiotherapeut kan sneller

  27 augustus 2012

  Bron: Breda dichtbij

  Mensen met lage rugpijn zijn gebaat bij een snelle behandeling bij een fysiotherapeut, blijkt uit onderzoek onder ruim 32.000 patiënten. Door een snelle fysiotherapeutische behandeling bij lage rugpijn is er later minder zorg nodig en vallen de totale zorgkosten lager uit.

  Lees meer

 • ONVZ eerste zorgverzekeraar met volledige online fysiotherapie

  17 juli 2012

  (Bron:ONVZ)

  Fysiotherapie op afstand toegankelijk voor consumenten.

  Lees meer

 • Diabetespatiënten veel fitter na wandeltraining

  17 juli 2012

  (Bron: Medicalfacts)

  Prof. dr. Maria Hopman, inspanningsfysioloog van het UMC St Radboud, het Diabetes Fonds en Coöperatie VGZ focussen tijdens het Nijmeegse Vierdaagse onderzoek op diabetes.

  Lees meer

 • Fysiotherapeuten in actie tegen bureaucratie

  10 juli 2012

  Met de lancering van het manifest ‘Alarmfase Rood, fysiotherapie in nood’ protesteren fysiotherapeuten tegen de toenemende administratieve lasten in hun sector.

  Lees meer

 • 6,5 miljoen Nederlanders te zwaar

  5 juli 2012

  (Bron: Nu.nl)

  Het aantal volwassenen met ernstig overgewicht is de afgelopen 30 jaar meer dan verdubbeld. Momenteel zijn 6,5 miljoen Nederlanders te zwaar, ofwel 41 procent.

  Lees meer

 • Bewegen helpt tegen opvliegers

  2 juli 2012

  (Bron: Gezondheidsnet)

  Vrouwen in de overgang hebben minder last van opvliegers nadat ze gesport hebben. Dat blijkt uit een onderzoek van Penn State University.

  Lees meer

 • 3D-echo hart verbetert diagnose

  2 juli 2012

  (Bron: Gezondheidsnet)

  3D-echo's van het hart geven meer informatie over de hartspierfunctie en kunnen goed voorspellen of een patiënt met chronisch hartfalen baat zal hebben bij een speciaal soort pacemaker.

  Lees meer

 • Extra gezondheidscheck op elke school voor alle pubers

  26 juni 2012

  In het Lente akkoord is afgesproken om 26 miljoen euro extra in te zetten voor het tegengaan van obesitas bij kinderen.

  Lees meer

 • Negatieve houding verergert rugpijn

  20 juni 2012

  "Positief denken heeft impact op lage rugpijn. Als een medewerker invloed heeft op zijn werkzaamheden, kan hij zijn positieve houding terugkrijgen en kunnen de klachten vanzelf overgaan.

  Lees meer

 • Meer bewegen en afvallen goed bij heupslijtage

  14 juni 2012

  Patiënten die last hebben van slijtage van het heupgewricht (artrose) zijn gebaat bij behandeling die is gericht op bewegen en afvallen.

  Lees meer

 • Minder zorgkosten door vroegtijdige fysiotherapie bij rugklachten

  12 juni 2012

  Bron: Medicalfacts

  Een recent door Spine gepubliceerde studie laat zien dat vroegtijdige fysiotherapeutische interventie bij lage rugpijn, in vergelijking met een later gestart interventie, aanleiding vormt tot een verminderd gebruik van latere zorg en lagere totale zorgkosten.

   

   

  Lees meer

 • Online cursus voor patiënten met hypo-ongevoeligheid

  12 juni 2012

  Een nieuwe cursus voor mensen die hun hypo’s niet goed voelen aankomen: ‘Herken je hypo’. Diabetesvereniging Nederland (DVN) heeft deze online cursus ontwikkeld met subsidie uit het Nationaal Actieprogramma Diabetes (NAD).

  Lees meer

 • 50PlusBeurs 2012: Al 20 jaar

  4 mei 2012

  Bron: 50PlusBeurs

  50PlusBeurs 2012: Al 20 jaar! 
  50PlusBeurs viert de 20e editie in 2012. Profiteer van de ervaring en het succes! 105.000 bezoekers treffen 600 exposanten op 50.000 m2 in 6 hallen. Dinsdag 11 tot en met zaterdag 15 september 2012 in de Jaarbeurs Utrecht.

  Lees meer

 • Spinning voor Duchenne

  3 mei 2012

  Op zaterdag 23 juni a.s. organiseert fysiotherapiepraktijk Nieuw Groenendaal Spinning4Duchenne. Deze spinning marathon staat in het teken van de Duchenne Heroes / Duchenne Parent Project.

  Lees meer

 • Campagne vergoedingen fysiotherapie

  3 mei 2012

  In de eerste week van mei start het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie een landelijke campagne. Zo is er regelmatig een radiospot te horen, maar ook zal een fysiotherapeut bij u in de buurt hier aandacht aan geven. Bent u goed verzekerd voor fysiotherapie? Waarschijnlijk wel. Kijk op deze pagina voor meer informatie.

  Lees meer

 • 'Spaar patiënt in winstplan ziekenhuis'

  13 februari 2012

  Bron: www.nu.nl

  De Nederlandse Patiënten- en Consumenten Federatie (NPCF) eist daarvoor in een brief een garantie van minister van Volksgezondheid Edith Schippers (CDA), zegt voorzitter Wilna Wind in het Nederlands Dagblad.

  Lees meer

 • Massage herstelt spier ook van binnenuit

  8 februari 2012

  Bron: www.nu.nl

  Een korte massage van ongeveer tien minuten helpt ontstekingen in spieren tegen te gaan. Dit is niet alleen goed nieuws voor sporters, maar ook voor mensen met een aandoening als artritis of dystrofie.

  Lees meer

 • 'Dikke baby's zijn niet schattig'

  6 februari 2012

  Bron: www.nu.nl

  Het is belangrijk dat in de jeugdgezondheidszorg het bij kinderen tussen 0 en 2 jaar al geconstateerd wordt als ze te dik dreigen te worden, op die manier wordt erger voorkomen.

  Lees meer

 • Reumafonds opent meldpunt fysiotherapie

  25 januari 2012

  Het Reumafonds heeft een meldpunt geopend voor mensen met reuma die sinds 1 januari geen fysiotherapie meer vergoed krijgen vanuit de basisverzekering. De Telegraaf en RTL4 berichtten hier onder andere over.

  Lees meer

 • Informatie over medicijngebruik noodzakelijk voor veilige zorg

  14 november 2011

  ‘Uw eigen medicatieoverzicht? Vraag erom in uw apotheek en neem het mee, bijvoorbeeld naar het ziekenhuis!’ Dat is de boodschap van apothekers in dorp, stad en ziekenhuis.

  Lees meer

 • Gratis bloedsuikertest in de apotheek

  14 november 2011

  Een miljoen mensen in Nederland hebben diabetes, waarvan 250.000 mensen het niet weten. In de diabetesweek die 14 november, op Wereld Diabetesdag, begint, kan iedereen gratis zijn of haar bloedsuikerwaarde laten testen in de apotheek.

  Lees meer

 • FysioCollectief organiseert themaweek Diabetes en Fysiotherapie

  1 november 2011

  Van 31 oktober t/m 4 november 2011 zijn er inloopmiddagen bij fysiotherapiepraktijken verspreid over de regio Breda.

  Lees meer

 • Dieetvolgers dupe van veranderingen in zorgverzekering

  1 november 2011

  Zorgverzekeraar Agis heeft 26 oktober bekend gemaakt dat dieetadvisering voor het grootste deel uit hun aanvullende pakketten wordt geschrapt.

  Lees meer

 • Diabetes heeft verwoestende gevolgen

  24 oktober 2011

  Diabetes, oftewel suikerziekte, heeft verwoestende gevolgen zoals een hartaanval, dementie, blindheid en nierschade. Reden voor het Diabetes Fonds om deze week te starten met een voorlichtingscampagne met als boodschap: ‘Ik geef om je ogen die nu nog zien. Ik geef om je hart, dat nu nog klopt. Ik geef om je nieren, die nu nog werken.’

  Lees meer

 • Leefstijltest helpt bij gezonder leven

  21 oktober 2011

  Uit onderzoek onder 45 tot 75-jarigen blijkt dat mensen gezonder willen leven, maar niet weten hoe. De Leefstijltest is ontwikkeld om mensen aan te zetten en te helpen om zélf in actie te komen voor de preventie van diabetes, hart- en vaatziekten en nierschade.

  Lees meer

 • Krachttraining verlaagt risico diabetes

  29 augustus 2011

  BAARN - Spieropbouw met behulp van krachttraining lijkt een rol te spelen in het verlagen van het risico op diabetes type 2. Het is niet je gewicht wat er toe doet, maar het percentage spiermassa in je lichaam.

  Lees meer

 • Is de zorg onnodig duur?

  15 augustus 2011

  Is de zorg onnodig duur? Kan de zorg goedkoper en zo ja, hoe? De Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie (NPCF) is benieuwd naar uw ervaring en mening.

  Lees meer

 • Het project 'Ramadan en medicijngebruik'

  5 augustus 2011

  Inleiding

  In het project "Ramadan & medicijngebruik" staat begeleiding van vastende moslims die medicijnen gebruiken centraal. Het project heeft tot doel onjuist en mogelijk risicovol medicijngebruik bij de genoemde doelgroep te voorkomen, in bijzonder bij hen die diabetesmedicatie gebruiken.

  Lees meer

 • Leefstijl heeft grote invloed op vroegtijdige sterfte

  5 augustus 2011

  Voor vrouwen van middelbare leeftijd met een lage ‘gezonde leefstijlscore’ is het overlijdensrisico net zo groot als voor vrouwen zonder ongezonde gedragingen, maar die 15 jaar ouder zijn. 

  Lees meer

 • Vriendelijke dokter belangrijker dan korte wachttijd

  5 augustus 2011

  Patiënten vinden bejegening en communicatie het belangrijkst bij hun beoordeling van zorg, daarna volgen organisatieaspecten zoals wachttijden.

  Lees meer

 • Meld uw ervaringen: 'Wat is de invloed van uw zorgverzekeraar?'

  27 april 2011

  Wat vindt u ervan dat de zorgverzekeraar afspraken maakt met een fysiotherapeut over kwaliteit en prijs van de zorg? En hebt u er vertrouwen in dat de zorgverzekeraar de kwaliteit van zorg voorop stelt?

  Lees meer

 • Griep: tips om besmetting te voorkomen

  7 januari 2011

  Besmetting met het griepvirus is nooit helemaal te voorkomen. Wel kunt u maatregelen nemen om besmetting zoveel mogelijk te voorkomen:

  Lees meer

 • De patiënt als gezagvoerder, de dokter als copiloot

  5 januari 2011

  Onder deze pakkende titel verscheen een interessant rapport waarin beschreven wordt hoe het karakter van ‘de patiënt’ verandert.

  Lees meer

 • Aanspraken basisverzekering per 1 januari 2011

  21 december 2010

  Zoals u misschien bekend is, komen per 1 januari 2011 niet langer 9, maar 12 fysiotherapeutische behandelingen voor eigen rekening van de patiënt (of gaan die behandelingen onder de aanvullende verzekering vallen).

  Lees meer

 • Campagne: de Fysiotherapeut

  8 november 2010

  Deze maand start er een zogenoemde specialistencampagne van de Fysiotherapeut. De campagne heeft als doel om mensen te laten zien dat er diverse specialisaties zijn.

  Lees meer

 • Open huis op 4 en 7 november nieuwe Praktijkcentrum Emopad in Geldrop

  2 november 2010

  Wij organiseren een open huis op 4 november vanaf 17:00 uur voor verwijzers en op 7 november tussen 13:00 uur en 15:00 uur voor bezoekers in ons nieuwe Praktijkcentrum Emopad in Geldrop. U bent welkom!

  Lees meer

 • Nieuwe praktijk geopend in Zeist

  2 november 2010

  Voor fysiotherapie en fitness is een nieuwe eenmans praktijk geopend, fysiotherapie Kerckebosch, voornamelijk gericht op fitness voor 50+, en jongeren met overgewicht.

  Lees meer