21 duizend meldingen verspilling in de zorg

Medicijnen die ongebruikt de prullenbak ingaan en rollators waar niks mis mee is maar die toch omgeruild moeten worden bij bijvoorbeeld een verhuizing. Daarover wordt het meest geklaagd bij het Meldpunt Verspilling in de Zorg, waar inmiddels meer dan 21.000 meldingen binnenkwamen.
 
Het centrale meldpunt tegen verspilling bestaat nu bijna twee jaar en nog bijna dagelijks komen er nieuwe meldingen, aldus minister Edith Schippers en staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) die dinsdag tussentijds de balans opmaakten. Door verspilling in de zorg aan te pakken, willen Schippers en Van Rijn de zorg goed en betaalbaar houden.

Oplossingen

Bij het meldpunt op internet kunnen niet alleen klachten worden achtergelaten, er is ook te zien wat ermee gebeurt. Zo is bijvoorbeeld afgesproken dat apothekers bij het begin van een behandeling minder medicijnen meegeven. En er wordt gewerkt aan een systeem waarbij apotheken teruggebrachte medicijnen die over zijn opnieuw kunnen gebruiken. Ook begint er een proef waarbij patiënt en arts na de diagnose borstkanker even de tijd nemen om na te denken over de voor- en nadelen van verschillende behandelingen die mogelijk zijn.

Het meldpunt is in het leven geroepen door het ministerie maar aan de oplossingen werken veel partijen in de zorg samen. (ANP)