3D printer maakt implantaat voor patiënten met nekhernia

Een custom made implantaat van titanium. Dat gebruikt MST sinds mei bij patiënten met een nekhernia. Waar voorheen nog een standaard plastic plaatshouder werd gebruikt, wordt er nu één van titanium op maat gemaakt. Groot voordeel is dat deze dezelfde structuur als bot heeft en dus goed door het lichaam wordt verdragen, er minder kans is op inzakken en dus mogelijk minder nekklachten.

3-D geprinte titanium implantaten beginnen aan hun opmars binnen de wervelkolomchirurgie. Het 3-D printen van titaniumpoeder maakt het mogelijk om de botstructuur van de wervel na te bootsen en de anatomische kenmerken van het geopereerde niveau te waarborgen waardoor het implantaat beter past. Inmiddels zijn 25 patienten op deze manier geopereerd en met hen gaat het goed.

Samen met MCH is MST het enige ziekenhuis in Nederland dat op dit moment op deze manier werkt. Een innovatie waarbij wij afstappen van de standaard implantaten en overgaan naar maatwerk. Juist dit laat zien dat continue verbeteren, ontwikkelen en het gebruik maken van de nieuwste innovaties in het belang is van de patiënt, maar zeker ook van ons ziekenhuis.

Bron: MST