Amersfoort, 8 september 2014 – Meer dan de helft van de Nederlanders heeft fysieke klachten aan gewrichten of spieren. Bij één op de vijf Nederlanders gaat het om rugklachten, een tiende zegt last te hebben van de knieën. Vrouwen hebben vaker last van fysieke aandoeningen dan mannen. 72 procent onderneemt geen actie, zoals het volgen van fysiotherapie, als zij klachten hebben. Meer dan de helft van de Nederlanders doet er pas wat aan als zij iets écht niet meer kunnen. Dit blijkt uit onderzoek dat het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF) onder 1.000 Nederlanders liet uitvoeren in het kader van de Dag van de Fysiotherapie op maandag 8 september.

Voordat een professional wordt geraadpleegd, hoopt een kwart dat het vanzelf over gaat. Ook probeert men eerst thuis wat oefeningen te doen (24 procent), pijnstillers te nemen (17 procent) of informatie te zoeken op internet (15 procent). Eén op de vijf vrouwen geeft aan bij een fysieke klacht direct medicatie te nemen, tegen 15 procent van de mannen. Overigens geeft een groot deel (44 procent) aan fysieke klachten niet erg te vinden zolang zij niet teveel belemmerd worden.

Zittend beroep risico voor bewegingsapparaat

Het overgrote deel van de ondervraagden (67 procent) heeft een zittend beroep en geeft aan dit fysiek niet zo zwaar te vinden. Dat is een onjuiste redenering, volgens Miloushka Kronstadt, adviseur arbeid en gezondheid en bedrijfsfysiotherapeut. Kronstadt: ‘Een zittend beroep eist veel van onze spieren en gewrichten, vooral als we te weinig bewegen en bijvoorbeeld verkrampt achter een bureau zitten. Juist deze klachten vormen een risico voor het bewegingsapparaat. Zo zien we bij zittende werkenden veel rugklachten en klachten aan arm, nek en schouder.’

Belemmerende effecten het vervelendst

Bijna de helft (46 procent) van de ondervraagden geeft aan het belemmerende effect van fysieke klachten het vervelendst te vinden, maar onderneemt hierop geen actie. 17 procent van de Nederlanders doet eerst zelf wat online onderzoek alvorens een professional te raadplegen. Kronstadt: ’Mensen zeggen vaak achteraf  “Was ik maar eerder gekomen”. Eerder hulp vragen is geen zwaktebod, maar slim. Door eerder gerichte adviezen van een professional zoals een (bedrijfs) fysiotherapeut op te volgen, ben je sneller weer op de been. Dat scheelt pijn, tijd en geld.’

Over KNGF

KNGF, Koninklijk Genootschap voor Fysiotherapie, behartigt de belangen van 22.000 fysiotherapeuten. De beroepsorganisatie werd opgericht in 1889 en heeft als doel de kwaliteit van fysiotherapeutische zorg te stimuleren, fysiotherapie toegankelijk te maken voor de gehele Nederlandse bevolking en erkenning van deskundigheid en professionaliteit te bevorderen.