Atlete voldoet aan liefdeslimiet… 

Zij was hard aan het trainen om politieagent te worden in Kenia. Hij was hard aan het studeren om fysiotherapeut te worden in Nederland. Elizeba Cherono (27) kortweg Chero, wilde net als haar oom bij de politie. Maar daar moest ze een zware toelatingstest voor doen. Om haar conditie te verbeteren ging zij in het beroemde Keniaanse atletendorp Iten wonen. Ze trainde daar met wereldrecordhouders als Mary Keitany en Lornah Kiplagat. Ze hoorde dat je wel 5000 dollar kunt verdienen als je een marathon wint. Dat is nog eens wat anders dan het gebruikelijke weeksalaris in Kenia van 30 dollar..., dacht ze. 

Voor wedstrijden moet ze ook naar Nederland waar ze door haar harde trainen last krijgt van een enkelblessure. Zo belandt ze op de tafel van Menno Franken, een Nederlandse jongen die stage loopt bij een fysiotherapiepraktijk. En ja hoor, ze worden verliefd op elkaar.. Omdat ze zoveel mogelijk bij elkaar willen zijn moest ze een verblijfsvergunning krijgen. De IND wil ‘bewijs’ van hun relatie. Dus werden er telefoonrekeningen, vliegtickets en veel foto’s naar de IND opgestuurd. Het lukte allemaal en sinds drie maanden heeft ze een Nederlands paspoort en woont ze in een rijtjeshuis in Roosendaal. 


Kenia Chero en Menno baantraining

Langzaam merkt ze hoe het er in het Westen aan toe gaat. ‘Ik zag hoe Menno’s vader na het eten de vuile borden in de kast zette’. Ze had nog nooit een vaatwasser gezien! In Kenia kende ze geen armoede maar aan al die luxe was ze niet gewend. Inmiddels is Chero ingeburgerd en kan ze zwemmen, fietsen en eet ze aardappels met een slavink. Onlangs won ze de halve marathon van Berlijn. Ze er dan ook van overtuigd dat ze de limiet voor de Olympische Spelen met gemak zal halen. Voor die Spelen moet er eerst nog even getrouwd worden. Op z’n Keniaans natuurlijk. ‘In Kenia is een bruid wel acht koeien waard’, zegt Chero. ‘Maar misschien ben ik als topatlete nog wel een extra geitje waard…’, knipoogt ze ondeugend. En oh ja, die blessure heeft Menno natuurlijk verholpen. Met veel liefde en aandacht…