Consument laat vrijwillig eigen risico links liggen

Het verhogen van het vrijwillig eigen risico binnen zorgverzekeringen verliest populariteit. In 2015 koos 12 procent van alle zorgverzekerden in Nederland voor een vrijwillig eigen risico. Momenteel kiest 4,7 procent van de verzekerden van het consumentencollectief UnitedConsumers voor het verhogen van het vrijwillig eigen risico voor 2016. Paul van Selms van UnitedConsumers: “De korting op de maandpremie die de consument ontvangt door verhoging van het vrijwillig eigen risico weegt blijkbaar niet op tegen de lagere premie”. Dit meldt UnitedConsumers. 

 In tegenstelling tot 2015 is het aantal verzekerden met een vrijwillig eigen risico in 2016 fors gedaald. Waar vorig jaar nog 12 procent van alle verzekerden koos voor een vrijwillig eigen risico, is dat nu 4,7 procent bij verzekerden van UnitedConsumers. Hiervan kiest 56 procent voor het maximale eigen risico van 885 euro. Een vrijwillig eigen risico van 400 euro wordt met 2 procent het minst vaak gekozen. 

 Wie nooit ziektekosten maakt en dit ook niet verwacht voor 2016, kan overwegen om het vrijwillig eigen risico te verhogen in ruil voor een lagere premie. Houd wel rekening dat je het bedrag kunt betalen indien er zorg nodig is. Verzekerden kunnen een vrijwillig eigen risico kiezen van minimaal 100 euro tot maximaal 500 euro. “De korting verschilt per zorgverzekeraar en hoogte van het vrijwillige eigen risico, maar op jaarbasis kan je met een extra vrijwillig eigen risico tientallen euro’s besparen”, aldus van Selms. 

 Bij de introductie in 2008 van het verplichte eigen risico, heeft de overheid besloten dat iedere verzekerde van 18 jaar of ouder een verplicht eigen risico heeft. Sinds 2008 is het wettelijk verplichte eigen risico met ruim 250 procent gestegen naar 385 euro voor 2016. Het relatief hoge wettelijk verplichte eigen risico ten opzichte van het verleden, maakt de keuze voor een extra vrijwillig eigen risico een stuk minder aantrekkelijk. 

Bron: Nationale Zorggids