Helft consumenten verwacht premiestijging zorgverzekering

Vanaf volgende week zullen de zorgverzekeraars bekend maken hoe hoog de premies voor 2015 worden. Verzekeraar DSW, vaak gezien als trendsetter op de markt, heeft al aangegeven de premie voor de basisverzekering niet te verhogen. Toch is de consument er niet gerust op. Uit het jaarlijkse Zorgverzekeringsonderzoek van hoyhoy.nl (voorheen Verzekeringssite.nl) blijkt dat maar liefst 50 procent van de Nederlanders bang is voor een premiestijging. Dat meldt hoyhoy.nl.

Verzekeraars moeten uiterlijk 19 november hun premies voor het komende jaar bekendmaken. Volgens Erik Hordijk van hoyhoy.nl is dat geen makkelijke opgave: een kleine premiestijging kan al snel een verschil in duizenden klanten betekenen. 'De angst van de consument voor hogere zorgkosten is gegrond. Wij krijgen inderdaad signalen van zorgverzekeraars dat zij overwegen de premies te laten stijgen. De wijzigingen van de AWBZ leiden tot hogere kosten voor verzekeraars, die zich genoodzaakt zien hun premies te verhogen. De vraag is nu of zorgverzekeraars dit daadwerkelijk durven te doen. Vorig jaar is slechts 6,5 procent van verzekeraar overgestapt; dat percentage zou dit jaar wel eens hoger kunnen worden als de premie stijgt. Uit ons onderzoek blijkt namelijk dat het besparen op premiekosten de grootste drijfveer is om van zorgverzekeraar te veranderen.'

Uit het Zorgverzekeringsonderzoek van hoyhoy.nl blijkt dat de helft van de Nederlanders verwacht in 2015 meer kwijt te zijn aan de basiszorgverzekering, terwijl 39 procent denkt dat de kosten gelijk blijven. Een minderheid van zes procent verwacht voor komend jaar een daling van de premie voor de basiszorgverzekering. Verder komt uit het onderzoek naar voren dat de consumenten rekening houden met een premiestijging van zes euro per maand.

Bron: Nationale Zorggids