Kinderen in beweging krijgen en houden

Vandaag, vrijdag 24 april zijn de Koningsspelen voor alle kinderen in het basisonderwijs. Het doel van deze sportieve dag is om kinderen te laten zien hoe belangrijk én leuk het is om te bewegen.

Kim Mertens, fysiotherapeute in Amersfoort en betrokken bij het project B.slim, ziet de grote meerwaarde als huisartsen, kinderartsen, GGD, scholen en fysiotherapie zich gezamenlijk inzetten voor beweging bij kinderen. Zeker als het om kinderen gaat die niet vanuit zichzelf sporten en/ of (risicovol) overgewicht hebben.

Helaas zijn veel kinderen te dik als gevolg van een ongezonde levensstijl. In sommige wijken in Amersfoort is zelfs één op de 4 kinderen te dik. Daarom is vanuit de gemeente in 2005 het project B. Slim gestart, een preventie programma en gericht zowel op zowel kinderen met een gezond gewicht als kinderen die te zwaar zijn met als doel het bestrijden van overgewicht in de gemeente Amersfoort. Veel organisaties werken samen vanuit verschillende achtergronden; welzijn, zorg en publiek privaat.

Kim Mertens: “Wij zijn destijds gevraagd door kinderarts Roos Nuboer, gezien wij vanuit MTC junior al jaren kinderen met overgewicht/ obesitas behandelen met een multidisciplinair programma . Wij zijn van mening dat een integrale benadering (zowel preventief als curatief, als door alle betrokken stakeholders) van grote meerwaarde is bij kinderen met overgewicht. Kennis van elkaars activiteiten, delen van resultaten en afstemming tussen de verschillende betrokken partijen, is daarin van cruciaal belang ook voor de verdere ontwikkeling van het B.Slim programma.

B.slim startte met een sociale kaart met alle verwijsmogelijkheden voor kinderen voor iedereen: huisartsen, kinderartsen, GGD, scholen etc. De kaart is gestoeld op 3 pijlers:

  • Voor kinderen die niet sporten om uit te zoeken welke sport het beste bij je past
  • Voor het kind met overgewicht
  • Voor het kind met overgewicht met risicofactoren en kinderen met obesitas

Ons programma hebben we getoetst aan de KNGF standaard beweeginterventie overgewicht / obesitas bij kinderen toen deze in 2013 uitkwam. Daarnaast delen wij binnenkort onze resultaten in een artikel in de FysioPraxis.”

Hoe krijg en houd je kinderen in beweging?

Kim: “Plezier in bewegen staat voorop en door succeservaring krijgen ze meer zelfvertrouwen. Ook kennis maken met verschillende sporten is belangrijk zodat de kinderen kunnen ervaren welke sport bij hun past en waar ze plezier in hebben. Bewegen/ sporten is leuk, je wordt er sterker en leniger van. Het is goed voor je uithoudingsvermogen, coördinatie en zelfvertrouwen. Veel kinderen maken nieuwe vriendjes bij sportverenigingen en als ze buiten spelen. Afhankelijk van het soort sport of spel leren ze om in groepsverband dingen te bereiken. In veel gemeenten is er een enorm aanbod van clubs: voetbal, tennis atletiek, zwemmen, schaatsen, judo, ballet, hockey en ga zo maar door. Het probleem is vaak dat kinderen alles wel leuk lijken te vinden. Voor een paar weken tenminste….. daarna willen ze weer wat anders. Welke sport het ook wordt, één ding staat voorop: het kind moet plezier hebben. Sleur ze niet koste wat het kost naar een sportvereniging. Laat ze geen dingen doen waar ze geen zin in hebben maar laat ze zelf kiezen. Des te groter is de kans dat sporten jarenlang hun hobby wordt.”

Kim Mertens is fysiotherapeute bij MTC junior in Amersfoort.