Opbouw zorgpremie inzichtelijk voor verzekerden

Per 2015 moeten zorgverzekeraars voortaan inzichtelijk maken hoe de premie voor de zorgverzekering is opgebouwd. Hierdoor zien verzekerden direct in een eenvoudig te begrijpen overzicht hoe de hoogte van de zorgpremie tot stand is gekomen. Dat heeft minister Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport vrijdag gemeld aan de Tweede Kamer. De minister heeft hierover duidelijke afspraken gemaakt met de verzekeraars, die dus met de bekendmaking van de zorgpremie voor 2015 een dergelijk overzicht moeten kunnen communiceren aan de consument.

Nominale premie

Een van de afspraken is dat zorgverzekeraars inzichtelijk moeten maken in hoeverre bepaalde opbrengsten zijn besteed om de premie te verlagen. Zo bleek eerder dat alle verzekeraars bij elkaar rond de 4 miljard euro aan reserves hebben staan. Een deel van dat geld zal dit jaar worden gebruikt om de premie in ieder geval betaalbaar te houden.

Als uitgangspunt om de premie voor de zorgverzekering te berekenen is de nominale premie. Dit bedrag wordt ieder jaar door het kabinet bekend gemaakt tijdens Prinsjesdag. Dit jaar was de rekenpremie 120 euro hoger dan een jaar daarvoor, waarna alle alarmbellen al gingen rinkelen voor een aanstaande premieverhoging in 2015. Echter is dit nominale bedrag slechts een indicatie, want uiteindelijk bepalen de zorgverzekeraars zelf het berdrag wat zij rekenen voor een basisverzekering. Dit is al gebleken uit de premie van DSW voor 2015, die exact hetzelfde zal zijn als dit jaar.

Tot op heden heeft alleen DSW haar zorgpremie voor 2015 bekend gemaakt. De overige verzekeraars zullen zolang mogelijk wachten, om qua prijs onder de concurrentie te kunnen duiken. Zij hebben nog tot uiterlijk 18 november om dit te doen.

 

Bron: ZorgWijzer.nl