Overstappers wachten tot laatste week

Mensen wachten dit jaar massaal tot de laatste week met overstappen van zorgverzekering, blijkt uit de laatste peilingen. Ook uit voorgaande jaren weten we dat het aantal overstappers in de laatste dagen van het jaar sterk toeneemt. De verwachting is dat zelfs nog ruim twee tot drie keer zoveel mensen overstappen.

Waarom zo lang wachten?

Vorig jaar wachtten mensen ook al grotendeels tot de laatste week voor ze overstapten. Dit wachtem komt voornamelijk doordat veel mensen wilden afwachten of de zorgverzekeraars van hun keus ook conracten heeft met zorgverleners van hun keus en in hun buurt. Deze trend is dit jaar sterker dan in de voorgaande jaren. De contracteringen met de ziekenhuizen waren ook dit jaar laat rond.

Pas sinds vorige week hebben alle zorgverzekeraars de afspraken met ziekenhuizen voor 2016 helemaal rond. “Daarvoor kon je dus niet echt een goede keuze maken voor een nieuwe zorgverzekering, omdat je dan niet wist of je volgend jaar nog naar het ziekenhuis van jouw keuze kan.”

Trends: Vrijwillig eigen risico populairder

Er worden enkele opvallende trends waargenomen door vergelijkingssites. Zo kiezen meer mensen voor het hoogste vrijwillig eigen risico.

Aanvullende verzekeringen nagenoeg gelijk

Het aantal mensen dat kiest voor een aanvullende verzekering of een tandartsverzekering blijft nagenoeg gelijk in 2016. In totaal kiest ruim 77 procent van de verzekerden voor een aanvullende verzekering. De meeste mensen kiezen hiervoor vanwege de dekking voor de tandarts of fysiotherapeut. Andere populaire vergoedingen waarvoor mensen een aanvullende verzekering afsluiten zijn zorg in het buitenland, brillen en lenzen.