Revalidatie van een beroerte is afzien met een glimlach

Aalt van de Glind, is getrouwd, vader en opa. Hij schreef meer dan twintig boeken, schaatste de Elfstedentocht, liep de pelgrimstocht naar Santiago en bedacht de Koninklijke Weg voor rolstoelers. Enkele jaren later, na een beroerte, schreef hij met vallen en opstaan een boekje over zijn revalidatie en de rol van fysiotherapie na deze beroerte: Revalidatie is afzien met een glimlach.

Op 10 mei is het Europese dag van de beroerte

Naast het voorkomen en herkennen van een beroerte staan deze dag de mensen centraal die herstellen van een beroerte. Een manke man ontmoet Lolita op de lange zwerftocht die zijn revalidatie is. Ervaringen, gedachten en uitspraken vormen samen een bijzonder en boeiend verhaal. Dit boekje met cartoons van Johan van den Akker wordt binnenkort uitgegeven door GVMedia.

Een aantal impressies uit het boek:       

Samenwerken
Alleen red je het niet. Op de weg naar herstel is samenwerking noodzakelijk, bijvoorbeeld met de fysiotherapeut. Er zijn ook trajecten die jij alleen moet afleggen, bijvoorbeeld de slapeloze nachten met kramp. Maar meestal is samen optrekken noodzakelijk en mogelijk – en ook veel leuker.

Aanvaarden
Door hersenletsel moet je dingen loslaten. Dat kan bijvoorbeeld je werk zijn. Daarvan bewust afstand nemen is nodig. Loslaten; desnoods met tranen en slaande deuren. Door hersenletsel ontstaan beperkingen en pijn. Dat valt niet los te laten. Deze narigheid heeft jou te pakken en pakt je soms heftig.“Je moet loslaten!” werkt dan als averechts.

Advies
De weg van aanvaarding is wèl begaanbaar, hoe moeilijk dat ook is. Maar aanvaarden kun je evenmin afdwingen. Probeer je pijn bewust te beleven, dan wordt het andersom en krijg jij de pijn te pakken. Probeer vooral andere dingen te doen die je wel kunt. En vroeg of laat worden aanvaarden en loslaten hetzelfde en vind je vrede met jezelf.

Truc bij het aanrecht
Fysiotherapeut Jessi had me aangeraden om ook ’s stil te staan: op het ene en op het andere been. Dat oefen ik bij de afwas, tijdens scheren en tandenpoetsen. Soms zo maar tussendoor. Het werkt. Dat wil zeggen: door deze oefening gaat mijn stabiliteit ook na zes jaar toch nog iets vooruit.


Meer informatie over Aalt van de Glind en zijn boek ‘Revalidatie is afzien met een glimlach’ vindt u op: http://www.aaltvandeglind07.nl/home/7