Slimme pleister patiënten met COPD

Philips en Radboudumc in Nijmegen hebben samen een slimme pleister gepresenteerd, waarmee copd-patiënten thuis in contact blijven staan met hun longarts. Ze krijgen deze pleister, ofwel zorgpatch, opgeplakt bij het verlaten van het ziekenhuis.

De pleister vergaart continu informatie over de fysieke toestand van de patiënt, zijn ademhaling, hartritme en variaties in de hartslag.

Al die gegevens worden via internet doorgestuurd naar het nieuwe Health Suite digitale gezondheidsplatform van Philips.

Via apps kunnen artsen en verpleegkundigen op dat platform de gegevens bekijken en zo het verloop van de ziekte volgen. Ook de patiënt kan thuis, op zijn tablet, de data bekijken.

De sensortechnologie is van het Amerikaanse bedrijf Vital Connect. Het idee van de pleister is door Radboudumc ontwikkeld. Philips heeft de apps gebouwd en het geheel gekoppeld aan het digitale platform Health Suite, dat Philips samen met Salesforce.com opgericht heeft.

Philips en Radboudumc hebben een prototype van het systeem gepresenteerd op een gezondheidsbeurs in San Francisco. Copd is een verzamelnaam voor chronische longziekte, zoals bronchitis en longemfyseem.