Spijtoptanten kunnen budgetpolis inruilen                

Verzekerden met een budgetpolis van Zilveren Kruis mogen overstappen naar een polis met een breder aanbod en een hogere premie.

Maar naar helft ziekenhuizen

Tweehonderdduizend mensen mogen tot 15 maart hun budgetpolis inruilen voor een duurdere naturapolis. Zilveren Kruis Achmea stuurde hen een brief waarin wordt vermeld dat ze voor zorg zonder spoed maar bij 44 van de 91 ziekenhuizen terechtkunnen. Er was de laatste maanden veel ophef over het selectieve aanbod. Zo stelde een man uit Apeldoorn een operatie in het Gelreziekenhuis uit toen hij merkte dat het ziekenhuis niet gecontracteerd was. Ook was er kritiek over het niet contracteren van academische ziekenhuizen en het in kanker gespecialiseerde Antoni van Leeuwenhoekziekenhuis . Bij deze zorgverleners kunnen mensen met budgetpolis alleen terecht bij verwijzing of spoed. 

Ongecontracteerd: kwart zelf betalen

„Niet iedereen realiseert zich dat ze naar minder ziekenhuizen kunnen, merken we na telefoontjes van verzekerden,” zegt Femke Theunissen van Zilveren Kruis. „Hierover hebben we in overstapmaand december wel duidelijk gecommuniceerd, maar toch gaan consumenten nog per ongeluk naar ongecontracteerde ziekenhuizen.” Daar betalen mensen met budgetpolis een kwart van de rekening zelf. In sommige ziekenhuizen worden patiënten hierop gewezen, maar niet overal. 

Met terugwerkende kracht overstappen

Normaal gesproken kunnen consumenten alleen aan het einde van het jaar kiezen voor een andere zorgverzekering. Verzekerden kunnen met terugwerkende kracht overstappen per 1 januari. Hier staat wel een prijsverschil tegenover, de naturapolis Basis Zeker is 12,50 euro per maand duurder. 

VGZ en Menzis laten verzekerden niet ruilen

Ook VGZ en Menzis hebben budgetpolissen, maar laten verzekerden niet hun keuze heroverwegen. „Wij hebben consumenten in december nog eens gevraagd of ze zeker wisten waar ze voor kozen”, zegt Richard Lancée van Menzis. „Zij hebben dus al een bewuste keuze gemaakt.”