Stichting Handhaving Vrije Artsenkeuze met vertrouwen naar rechter

De Stichting Handhaving Vrije Artsenkeuze gaat met vertrouwen naar de rechter om de vrije artsenkeuze voor alle Nederlanders te behouden. Het advies van de Raad van State doet daar niets aan af.

“Het advies verbaast ons niet”, stelt Ger Jager, voorzitter van de stichting. “We hadden stilletjes gehoopt dat met zoveel deskundige inbreng van twee professoren de Raad van State een rationeel en onafhankelijk advies zou geven, maar de politieke belangen zijn te groot.”

De stichting publiceerde eerder deze maand een uitvoerig onafhankelijk juridisch onderzoek naar de Europeesrechtelijke aspecten van de door minister Schippers voorgenomen wijziging van de Zorgverzekeringswet. Dit onderzoek toonde onomwonden aan dat het inperken van de vrije artsenkeuze in strijd is met de Europese wet. De twee vooraanstaande auteurs, prof. dr. Gareth Davies, hoogleraar Europees Recht aan de Vrije Universiteit Amsterdam, en prof. mr. dr. Jaap Sijmons, hoogleraar gezondheidsrecht aan de Universiteit van Utrecht concludeerden zelfs dat de Europese Commissie dan verplicht is in te grijpen en ons land een boete kan opleggen als terugtrekken van de wijziging te lang op zich laat wachten.

Misleiding
Jager: “Er is vaker kritiek geweest op de Raad van State. Het feit dat ze het onderzoek van twee topdeskundigen naast zich neerleggen, doet vermoeden dat het hier om politiek gaat en niet om de feiten. Daarom zijn we niet onder de indruk van het advies. Wij gaan met vertrouwen naar de rechter, die onafhankelijk, geheel op basis van de wet en de feiten, wel een deskundig oordeel velt.”

Jager: “Schippers beroept zich telkens op een uitspraak van het Europees Hof van Justitie waaruit zou moeten blijken dat ze de vrije artsenkeuze wel mag inperken als dat uit kostenoverwegingen is. Maar daarmee misleidt ze iedereen want gemakshalve laat ze de rest van de tekst van de uitspraak achter. Letterlijk staat daar dat kostenbeperkende maatregelen alleen mogelijk gerechtvaardigd zijn bij een behandeling waarvoor een of meer ziekenhuisovernachtingen gemoeid zijn, of het gebruik van speciale dure medische apparatuur. Dat heeft dus niets te maken met het ontzeggen van onze vrije keus voor bijvoorbeeld een internist, reumatoloog, psycholoog, kinderarts, noem maar op. Daar blijven we niet overnachten, en er staan ook geen tonnen kostende medische apparaten.’

Bron: Stichting Handhaving Vrije Artsenkeuze