UMC Utrecht herstelt kraakbeenweefsel met hulp van 3D-printtechniek

Het UMC in Utrecht heeft materiaal ontwikkeld om kraakbeenweefsel met behulp van 3D-printtechniek in gewrichten te herstellen.

Een internationaal team van onderzoekers werkte onder leiding van het UMC aan de printtechniek. "Hiermee zijn op termijn wellicht grotere delen van een gewricht, zoals in de knie of de heup, te repareren dan met de huidige technieken", aldus coördinator van het onderzoek Jos Malda.

"Bovendien is dankzij de 3D-technologie mogelijk de originele vorm van het gewricht te construeren."

Hydrogel

De onderzoekers gebruiken zogenaamde hydrogels. Dit zijn bijvoorbeeld zachte contactlenzen of pudding. Een hydrogel dient als drager voor cellen om gewrichtskraakbeen te herstellen.

Om deze hydrogel steviger te maken, hebben de onderzoekers een netwerk van dunne vezels middels de 3D-printtechnologie geprint. Dit verstevigde materiaal heeft vergelijkbare eigenschappen als kraakbeen in een gewricht.

Celtherapie

Momentweel wordt er celtherapie toegepast in een aantal Nederlandse ziekenhuizen om beschadigingen in het kraakbeen te repareren. Er zijn echter volgens Malda een aantal beperkingen in de vorm en grootte van het kraakbeendefect dat je ermee kunt repareren.

Het verstevigde materiaal dat uit de 3D-printer komt, is steviger en elastischer dan de meeste celdragers en daardoor is het mogelijk om grotere delen van een gewricht te herstellen en de originele vorm te construeren.

Momenteel onderzoeken de wetenschappers het herstel van grote defecten in gewrichten na gebruik van de versterkte hydrogels. Ze kijken hierbij naar de kwaliteit van het nieuw gevormde kraakbeen.

Bron: NU.nl