Veel misverstanden over zorgverzekeringen

Bij ouderen bestaan veel misverstanden over zorgverzekeringen. Liefst 70 procent denkt volgend jaar bij dezelfde artsen en zorgaanbieders terecht te kunnen als men bij de huidige verzekeraar blijft. Nog eens 40 procent van de senioren meent in dat geval dezelfde medicijnen en zorgkosten vergoed te krijgen, zo blijkt uit een onderzoek van seniorenbond ANBO.           

  ANBO-directeur Liane den Haan noemt dit 'zorgwekkende' misverstanden. "Senioren moeten zich bewuster worden dat zorgverzekeraars elk jaar de spelregels voor deze zaken veranderen. Wie die niet checkt, kan voor heel onaangename verrassingen komen te staan, zoals bijbetalen voor medicijnen of (fysio)behandelingen."

  Valkuil

  Volgens Den Haan is ook een valkuil dat ouderen heel trouw zijn aan hun verzekeraar. Bijna 60 procent is nog nooit overgestapt van zorgverzekeraar.

  "Men denkt dat men goed zit, maar men vergeet dat elk jaar de polis en voorwaarden veranderen. Vorig jaar moesten verzekeraars nog 80 procent vergoeden, ongeacht de polis. Dit jaar hoeft dat niet meer. Wij zijn bang dat mensen dit onderschatten en ineens met hoge ziekenhuisrekeningen komen te zitten", aldus Den Haan.

  Beter uitleggen

  De ANBO vindt dat zorgverzekeraars de jaarlijkse wijzigingen beter moeten uitleggen aan hun klanten. "Op het moment dat ze de premie bekendmaken zouden ze ook de verschillen met vorig jaar overzichtelijk op een rij voor de klant moeten zetten."

  Denk ook aan een aanvullende verzekering met voldoende dekking voor fysiotherapie. De fysiotherapeuten van Nederland hebben onafhankelijke deskundigen gevraagd om de beste aanvullende verzekeringen te selecteren. Met deze aanbevolen polissen zit u in elk geval goed.