Zorgkosten: wat valt er onder het eigen risico?

Steeds meer Nederlanders mijden de zorg omdat ze de kosten vrezen. Maar niet alle zorgkosten vallen onder het verplichte eigen risico.

Slecht nieuws voor iedereen die veel zorg nodig heeft: volgend jaar stijgt het verplichte eigen risico voor zorgkosten van 360 naar 375 euro. Dit eigen risico houdt in dat je een bepaald bedrag aan zorg uit het basispakket zelf betaalt. Het is niet de eerst keer dat dit bedrag omhoog gaat. Het eigen risico werd in 2008 ingevoerd om Nederlanders bewuster te maken van de kosten in de zorgsector en bedroeg toen 150 euro.

Zorg buiten eigen risico
Niet alle zorgkosten uit het basispakket vallen onder het verplichte eigen risico. Zo is de huisarts daarvan uitgesloten. Ook zorg rond zwangerschap en bevalling valt er niet onder. Datzelfde geldt voor behandeling van chronische aandoeningen als COPD. En zorg buiten het basispakket valt ook nooit onder het verplichte eigen risico. De kosten daarvoor betaal je namelijk sowieso zelf. Tenzij je er een aanvullende verzekering voor afsluit.

Het aantal Nederlanders dat betalingsproblemen voor het eigen risico van de zorgverzekering heeft, stijgt. Zorgverzekeraars brachten dit voorjaar naar buiten dat 800.000 patiënten een betalingsregeling wilden: ruim een verdubbeling vergeleken met een jaar eerder.

Meldpunt Zorgmijden
Sommige patiënten gaan zelfs niet meer naar de dokter uit angst voor de hoge rekening. Volgens de Consumentenbond neemt het mijden van zorg riskante vormen aan. "Bij het Meldpunt Zorgmijden, dat wij in september openden, kwamen in de 1ste weken al meer dan 450 meldingen binnen van mensen die zich niet meer laten behandelen vanwege het hoge eigen risico. Wij vinden dat erg zorgelijk", zegt woordvoerder Sandra de Jong van de Consumentenbond.

Volgens De Jong kwamen er ook meldingen binnen van patiënten die de huisarts niet meer bezoeken, ook al valt deze buiten het eigen risico. "Zij zijn bang dat de huisarts medicijnen of behandelingen voorschrijft die wel onder het eigen risico vallen", aldus de woordvoerder. Chronisch zieken die het verplichte risico moeilijk kunnen opbrengen, kregen daar altijd compensatie voor. Maar die regeling is dit jaar afgeschaft.

Gespreid betalen
Wel is het bij de meeste zorgverzekeraars mogelijk de kosten die onder het eigen risico vallen gespreid te betalen. Bij enkele verzekeraars, waaronder CZ, kunnen klanten zelfs het eigen risico in termijnen te betalen nog voordat er kosten zijn gemaakt. Maken zij het eigen risico niet op, dan krijgen ze het geld terug. Eigenlijk is dit een vrijwillige terugkeer naar de no-claimregeling uit 2006 en 2007. Toen betaalde iedereen een hogere maandelijkse premie. Wie aan het eind van het jaar weinig of geen ziektekosten had gemaakt, kreeg de no-claim geheel of gedeeltelijk terug.

De zorgverzekeraar kan bovendien bepaalde behandelingen, medicijnen en hulpmiddelen uitsluiten van het eigen risico. "Het is dus slim om daar op te letten bij het afsluiten van een verzekering. Ben je bijvoorbeeld verzekerd bij VGZ, dan gaan de kosten van voorkeursmedicijnen niet af van het eigen risico", tipt De Jong. VGZ vergoedt alleen de goedkoopste variant van het medicijn, voorkeursmedicijnen genoemd.

Vrijwillig eigenrisico
Wie weinig zorg nodig heeft, kan ervoor kiezen het eigen risico te verhogen. Bovenop een verplicht eigen risico kun je kiezen voor een vrijwillig eigen risico van maximaal 500 euro. Je betaalt dan dus maximaal 860 euro van de eerste zorgkosten. In ruil daarvoor krijg je van de verzekeraar korting op de premie. Volgens vergelijkingssite Independer ligt die de korting meestal rond de 50% van het bedrag waarmee je het eigen risico verhoogt.

 

Bron: Tubantia