Zorgverzekeraars wachten met nieuwe premies voor 2015

Vanaf volgende week is het mogelijk om van zorgverzekering te wisselen voor 2015, maar tot dusver heeft alleen DSW haar zorgpremie bekend gemaakt. Alle overige zorgverzekeraars hebben de premies en de voorwaarden voor het komende jaar nog niet onthuld. Dat is enigszins opvallend, aangezien een jaar geleden Nederlands grootste verzekeraar Achmea – met ruim vijf miljoen klanten – dat al wel had gedaan voor een groot aantal labels (zoals Zilveren Kruis en Agis). De verzekeraars hebben overigens nog wel even tijd, want de deadline voor het bekendmaken van de premies is 18 november.

AWBZ

Als reden voor het uitblijven van de premies voor 2015 is dat zorgverzekeraars er een aantal nieuwe taken bij krijgen voor langdurige zorg waarmee miljarden euro’s zijn gemoeid. Zo worden zij in 2015 verantwoordelijk voor andere wijkverpleging dat dit jaar nog valt onder de Algemene wet bijzondere ziektekosten (AWBZ). Volgens Achmea en CZ hebben zij hierdoor meer tijd nodig om de premies te berekenen. Het klopt dat de langdurige zorg volgend jaar volledig wordt hervormd en wordt onderverdeeld in een aantal bestaande en nieuwe wetten. Meer hierover lees je in dit artikel op ZorgWijzer.nl.

Concurrentie

Een andere grote zorgverzekeraar VGZ geeft aan dat zij langer wachten om twee redenen. Enerzijds zijn nog niet alle afspraken en contracten rond met zorgverleners van bijvoorbeeld ziekenhuizen. Deze afspraken hebben ook indirect invloed op de premie voor de basis- en aanvullende verzekering. Anderzijds – mogelijk nog belangrijker – kijken de verzekeraars ook naar elkaar uit concurrentieoogpunt. Vooral de prijsvechters wachten tot op het laatste moment om een zo goedkoop mogelijke zorgpremie neer te zetten voor 2015. In principe is dat alleen maar positief voor de consument.

Premiestijging verwacht

Ondanks dat gegeven verwacht de gemiddelde Nederlander toch dat de zorgverzekering duurder gaat worden in 2015. Uit onderzoek van een vergelijkingswebsite blijkt dat de consument rekening houdt met een premiestijging van maandelijks 6 euro. DSW ziet hier in ieder geval al wel vanaf, want zij laten de basispremie exact hetzelfde als dit jaar, namelijk 95 euro. De grote verzekeraars – Achmea, VGZ, CZ en Menzis lijken wel de premie te gaan verhogen.

Wacht niet te lang

Vanaf 19 november is het in ieder geval mogelijk om een goede vergelijking te maken van alle zorgverzekeraars, waarvoor je dan een kleine anderhalve maand de tijd heb om hierin een beslissing te maken. De patiëntenfederatie NPCF adviseert om niet te wachten tot het laatste moment, zoals veel consumenten jaarlijks doen. Zeker gezien de veranderingen in de zorg voor komend jaar is het verstandig om jezelf vroegtijdig te oriënteren.

Bron: Geld, HoyHoy