Wanneer wordt fysiotherapie vergoed in 2016?

Zes praktijkvoorbeelden

Op deze pagina vindt u zes praktijkvoorbeelden die duidelijk maken in welke situaties iemand volledig, gedeeltelijk of niet verzekerd is voor fysiotherapie. Let op: aandoeningen die op de lijst 'chronische aandoeningen' voorkomen, worden vanaf de 21e behandeling vergoed vanuit de basisverzekering. Voor de eerste 20 behandelingen kunt u een aanvullende verzekering afsluiten, waardoor u ook verzekerd bent voor fysiotherapie, die niet op genoemde lijst voorkomt danwel niet uit de basisverzekering wordt vergoed.

Frits, 40 jaar

In zijn vrije tijd klust Frits regelmatig in en rond het huis. Hij doet ook veel aan sport: schaatsen en wielrennen. Stel dat Frits in 2016 tijdens het schaatsen, klussen of fietsen ten val komt en hij daar Ischias (zenuwpijn in de (lage) rug) aan overhoudt.

Als hij zich wil laten behandelen door de fysiotherapeut dan is hij vanuit de basisverzekering daar niet voor verzekerd. Frits zal een aanvullende verzekering moeten afsluiten of de kosten voor fysiotherapie zelf moeten betalen.

Naast rugklachten en sportblessures zijn er heel wat veelvoorkomende aandoeningen waarbij je zou verwachten dat die vanuit de basisverzekering vergoed worden. Denk hierbij aan revalidatie na een hartaanval. Zonder aanvullende verzekering zult u de kosten voor fysiotherapie zelf moeten betalen.

Pepijn, 9 jaar

Pepijn is negen jaar oud en dol op voetbal. Stel dat hij in 2016 tijdens een wedstrijd zijn knie verdraait. De kosten voor zijn behandelingen bij de (kinder)fysiotherapeut worden dan vergoed vanuit de basisverzekering. Hiervoor geldt een maximum van 9 behandelingen en, indien nodig, nog eens 9 behandelingen.

Alle behandelingen die hij eventueel daarna nodig heeft, zullen zijn ouders zelf moeten betalen. Als zij aanvullend verzekerd zijn, worden de kosten vanuit die verzekering vergoed.

Ria, 70 jaar, urine incontinentie

Ria verliest soms urine en wilt zich laten behandelen door een fysiotherapeut. Dat kan. De eerste 9 behandelingen fysiotherapie in verband met urine incontinentie worden namelijk vergoed uit de basisverzekering. Die vergoeding geldt alleen als Ria bekkenbodemtraining krijgt van een daarvoor opgeleide fysiotherapeut.

Ze doet er goed aan bij de fysiotherapeut en/of zorgverzekeraar te checken of de behandeling die zij op het oog heeft ook echt wordt vergoed vanuit de basisverzekering.

Henk, 55 jaar, frozen shoulder (capsulitis adhaesiva)

De aandoening van Henk (frozen shoulder) staat op de lijst ‘chronische aandoeningen’. Vanaf de 21e behandeling is hij hiervoor verzekerd vanuit de basisverzekering. Met een aanvullende verzekering kan Henk zich verzekeren voor deze eerste 20 behandelingen. Hij is dan ook verzekerd voor fysiotherapie die niet vanuit de basisverzekering wordt vergoed.

Rivka, 36 jaar, reuma

Hoewel de aandoening van Rivka chronisch is, staat deze niet op de lijst ‘chronische aandoeningen’. Dit betekent dat Rivka, als zij zich laat behandelen door een fysiotherapeut, de kosten zelf moet betalen of een aanvullende zorgverzekering moet afsluiten die deze aandoening vergoedt.

Disclaimer

Bovenstaande informatie geldt in het algemeen en is bedoeld ter informatie. Wij raden u altijd aan eerst in uw eigen polisvoorwaarden te kijken. Ondanks alle zorgvuldigheid bij het opstellen van deze informatie kan het KNGF op geen enkele wijze aansprakelijk gesteld worden voor gevolgen die hieruit voortvloeien.